Według tradycji robi się je raz w roku, dokładnie 8 grudnia. Ciasta nie można kroić nożem, bo to przynosi pecha. Świetnie znosi długie przechowywanie i transport, dlatego też jest jedną z ulubionych kulinarnych pamiątek przywożonych z Madery. Poznajcie świąteczny wypiek bolo de mel i jego historię.
Ilość odsłon: 6
źródło: https://styl.interia.pl/o-jedzeniu-czyli-o-zyciu/news-historia-smaku-bolo-de-mel-swiateczne-ciasto-z-madery,nId,22464357
dodano: 2025-12-08 17:41:05
Inne znaleziska:
POZIOM MISTRZA. Frank Grillo i Mel Gibson w pierwszorzędnym akcyjniaku SF
film.org.pl
Nie tylko Ryan Reynolds we Free Guy poczuł się jak bohater gry komputerowej. W mającym również premierę w 2021 roku filmie Poziom mistrza twórcy wykorzystali stylistykę gier do tego, by opowiedzieć historię jak żywo wyjętą z Dnia świstaka, doprawiają...
film.org.pl, 2025-09-09 11:27:09
2025-09-09 11:27:09
Zbalansowana Kawa: Przewodnik Po Idealnym Smaku
pysznakawa.pl
Jak Wybrać Idealne Ziarna Kawy dla Doskonałego Smaku Rodzaje Kawy: Arabika vs Robusta Wybór odpowiednich ziaren kawy jest fundamentalnym krokiem w procesie... Artykuł Zbalansowana Kawa: Przewodnik Po Idealnym Smaku pochodzi z serwisu Wszystko o kawie...
pysznakawa.pl, 2025-07-18 21:35:07
2025-07-18 21:35:07
Kawa z Ekspresu: Odkryj Sekret Jej Wyjątkowego Smaku
pysznakawa.pl
Przewodnik po Rodzajach Ekspresów do Kawy w Polsce Ekspresy Automatyczne: Wygoda i Efektywność w Przygotowaniu Kawy Ekspresy automatyczne zdobyły serca Polaków, oferując... Artykuł Kawa z Ekspresu: Odkryj Sekret Jej Wyjątkowego Smaku pochodzi z serwi...
pysznakawa.pl, 2025-07-19 23:03:15
2025-07-19 23:03:15
Najlepsi studenci Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
raportrestauratora.pl
III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere dobiegła końca, wśród najlepszych studentów znaleźli się Oskar Wolny, Julia Janik, Jakub Jacolik, Mateusz Rutkowski, Wiktor Budaj i Joanna Kaniecka. Najlepsi studenci III edycji Wyróżnienia przyznano na...
raportrestauratora.pl, 2025-07-22 21:48:14
2025-07-22 21:48:14
Biszkopt maderski piekę co chwilę. Takiej wilgotności i smaku żaden inny nie ma
shareinfo.pl
Pieczesz czasami torty? Pewnie ciasta biszkoptowe ze słodkimi kremami zdecydowanie częściej lądują na twoim stole. Przepisów na idealny biszkopt jest bez liku i na pewno wiesz, jak się go robi. Gdy będzie Ci potrzebny spód do tortu, koniecznie zajrzy...
shareinfo.pl, 2025-07-26 09:38:12
2025-07-26 09:38:12
Jak przechowywać grzyby, aby zachowały pełnię smaku? To najlepsze sposoby
pysznosci.pl
Po wielu godzinach spędzonych w lesie mało kto ma jeszcze siłę na to, aby zająć się obróbką grzybów. Spokojnie możesz odłożyć pracę na drugi dzień. A jeśli zbiory dopisały, masz kilka opcji na zachowanie ich cudownego aromatu przez kilka kolejnych mi...
pysznosci.pl, 2025-08-21 16:37:03
2025-08-21 16:37:03
Rosół często robię z tych tanich mięs. Jest esencjonalny, pełen smaku i wyjątkowo sycący
pysznosci.pl
Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.
pysznosci.pl, 2025-08-23 07:13:04
2025-08-23 07:13:04
Gęsty i pełen smaku przecier pomidorowy. Robię cały zapas na zimę
pysznosci.pl
To ostatni dzwonek, aby zrobić zapas domowego przecieru pomidorowego na zimę. Chociaż teraz lato nas nie rozpieszcza, słońce w sierpniu dopisało i krzaki obrodziły w soczyste owoce. Tylko jak zrobić gęsty przecier z samych naturalnych składników? Jes...
pysznosci.pl, 2025-08-26 09:55:07
2025-08-26 09:55:07
Stworzyli lody o smaku kobiecego mleka. Główny składnik? Bydlęca siara
g.pl
W Stanach Zjednoczonych powstały lody o nietypowym smaku. Wygląda na to, że kulinarna wyobraźnia nie zna granic, ponieważ w nowojorska lodziarnia OddFellows zaproponowała deser inspirowany mlekiem matki. Kluczem do sukcesu był jeden składnik. Czy lud...
g.pl, 2025-08-27 10:34:13
2025-08-27 10:34:13
Spalone spaghetti klasykiem kuchni włoskiej. Sekret smaku tkwi w tej metodzie
pysznosci.pl
Spaghetti bruciati, apulijskie danie z lat 60., zyskało nową popularność dzięki TikTokowi. Historia tego nietypowego makaronu sięga restauracji w Bari, gdzie powstało jako kulinarna innowacja. Czym się różni od klasycznego spaghetti, które dobrze zna...
pysznosci.pl, 2025-08-31 13:47:07
2025-08-31 13:47:07