Wprowadzenie zup do diety dzieci to doskonały sposób na dostarczenie im niezbędnych składników odżywczych w smacznej formie. Zupy są łatwe do strawienia, bogate w witaminy i minerały oraz mogą być atrakcyjne dla maluchów. W tym artykule odkryjesz najzdrowsze zupy dla dzieci, które wspierają ich rozw...
Nie dość, że przepyszne i uniwersalne - nadają się przecież do wielu potraw - są jeszcze niesamowicie zdrowe. Pomidory, na które mamy teraz szczyt sezonu, to genialne źródło substancji prozdrowotnych. Warto je jeść w każdej postaci, a naszemu zdrowiu...
Współczesna troska o zwierzęta domowe nie kończy się na zakupie dobrej karmy czy zapewnieniu podstawowej opieki weterynaryjnej. Coraz więcej właścicieli psów szuka rozwiązań, które nie tylko sprawiają radość ich pupilom, ale jednocześnie realnie wspi...
W dietetyce rzadko można wskazać jedną, absolutnie "najzdrowszą" grupę produktów. Jednak jeśli spojrzymy na gęstość odżywczą, zawartość związków bioaktywnych i korzyści potwierdzone badaniami populacyjnymi, ciemnozielone warzywa liściaste wyraźnie wy...
Michał Wrzosek sam jest najlepszym przykładem na to, że można zmienić nawyki żywieniowe. Wygrał z chorobą otyłościową i od kilku lat za pomocą różnych kanałów w sieci stara się pomagać Polakom w podejmowaniu zdrowszych decyzji zakupowych. Ocenił równ...
Nie każdemu służy mleko krowie, ale czy kozie to naprawdę lepsza alternatywa? Ten mniej popularny napój budzi coraz większe zainteresowanie, jednak nie dla wszystkich będzie dobrym wyborem. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć, zanim dodasz je do swojej...
Justyna Steczkowska od ponad 30 lat jest jedną z najbardziej charakterystycznych artystek polskiej sceny. Choć 53-letnia gwiazda od dekad funkcjonuje w świetle reflektorów, jej energia, kondycja i nienaganna figura wciąż budzą podziw. W najnowszej ro...
Jesienią i zimą, gdy chłód daje się we znaki, coraz chętniej sięgamy po ciepłe, sycące dania. Zupy, oprócz tego, że są rozgrzewające, mogą być również doskonałym sposobem na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Jednak według ekspertów istniej...
Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wie...
Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a...
Gdy pola dyni zaczynają się zapełniać, to znak, że nadszedł czas na przygotowanie aromatycznej, jesiennej zupy. Jeśli nie przepadasz za jej klasyczną wersją, wystarczy dodać słodko-kwaśny składnik, by zyskała znacznie więcej smaku.