— Polska kuchnia jest różnorodna, bogata i skomplikowana jak historia naszego kraju. Kształtowało ją wiele narodów i wpływów, także zabory — chcemy tego czy nie. Mamy wiele kuchni lokalnych, które składają się na obraz naszej kuchni, podobnie jak we Włoszech czy w Hiszpanii, gdzie nie ma jednolitej...
Szukasz przepisu na zrazy wołowe, które zawsze wychodzą miękkie, aromatyczne i nie rozpadają się przy krojeniu? Jakub Kuroń dzieli się swoją sprawdzoną metodą na klasyczne zrazy, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad.
Zakrawa na paradoks, że to, iż Europa, a jeszcze bardziej Polska, znajdują się na marginesie gospodarczych i politycznych spraw świata, bardzo dobrze można poczuć...w Angoli.
W scenerii leżącej nad Młyńskim Stawem w Poznaniu Browarnej Przystani, biuro podróży TOP Touristik obchodziło 10 lat działalności. W wydarzeniu wzięło udział ponad 150 gości – przedstawicieli branży turystycznej, partnerów biznesowych i przyjaciół fi...
Paweł Wakuła, Kłopoty to moja specjalność. Mieszko II Lambert Paweł Wakuła po raz kolejny udowadnia, że potrafi o historii opowiadać tak, jakby sam w niej uczestniczył. Jego książki od lat cieszy się uznaniem nauczycieli, rodziców i młodych czytelnik...
Są takie miejsca, w których czas się zatrzymał. Płynie inaczej, wolniej, a ty musisz się do tego dostosować, a precyzyjniej: skorzystać z tego. Takim miejscem jest niewątpliwie "Smak Podlasia — Ostoja Szumiłówka". To tam zjedliśmy najlepszą babkę zie...
W większości polskich domów króluje czarny pieprz – mocny, ostry i dobrze znany. Jednak jego biały odpowiednik, choć rzadziej stosowany, może zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też bogactwem właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto częściej sięgać po bi...
Szef kuchni Przemysław Klima, juror "MasterChef Polska" i zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, opowiedział, które dania polskiej kuchni są według niego najbardziej niedocenione. Odniósł się do popularności kurczaka, flaczków i sprawdzania etykiet produk...
Wszyscy znają grecką pitę lub indyjskie chlebki naan, ale mało kto kojarzy, jak nazywały się podobne chlebki, które były wypiekane na ziemiach polskich co najmniej od średniowiecza. Ciasto możesz zagnieść z ziołami, a placek pokroić w trójkąty. Jeśli...
Australijska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Nahi Maehashi, autorka słynnego bloga "RecipeTin Eats" i bestsellerowej książki "Dinner", zdradziła prosty sposób na to, by zwykły makaron smakował jak danie z włoskiej restauracji. Wystarczy sięgnąć p...