Teobromina jest składnikiem znanego słodycza. Jej wyższe stężenie we krwi wiąże się z młodszym wiekiem biologicznym – wynika z badań King’s College London opublikowanych w magazynie naukowym "Aging".
Są takie przepisy, które ratują ci tyłek, kiedy lodówka świeci pustkami, a głód nie ma litości. Te pankejki robię, gdy brakuje mąki i mleka. Wystarczą trzy składniki, patelnia i gotowe. Nie są ciężkie jak racuchy, a do tego świetnie wpisują się w die...
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Suszone owoce to – obok orzechów – główny składnik bakalii. Są pożywnym źródłem wielu składników odżywczych. Jednak nie można jeść ich bez umiaru, bo większość z nich jest bardzo kaloryczna. Poznaj słodkie tajemnice, które skrywają w sobie: daktyle i...
W ostatnich latach podróżowanie z psem przestało dziwić, gdyż coraz więcej osób zabiera czworonogi na wakacje. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne logistycznie, jak mogłoby się zdawać. W Polsce znajdziesz naprawdę dużo miejsc idealnych na wspólne wc...
Ochota na słodkie najczęściej dopada nas wtedy, gdy nie możemy po nie sięgnąć. W końcu zakazany owoc smakuje najlepiej. Na szczęście to ptasie mleczko zrobisz samodzielnie w domu ze składników zdrowych i dietetycznych. Dzięki temu możesz sięgnąć po s...
Tradycyjne kopytka w nowej, lżejszej odsłonie to dowód na to, że klasyczne dania mogą wspierać sylwetkę i jednocześnie smakować jeszcze lepiej. Te miękkie kluski na bazie ziemniaków i twarogu są znane od pokoleń, ale w tej wersji mają nową wartość, p...
Amarantus to nadal mało znane w Polsce zboże, z którym warto się zaprzyjaźnić, ponieważ jest bogate w składniki odżywcze. Na śniadanie lub deser przygotuj pyszny pudding z amarantusa – jesienią połóż na wierzch karmelizowane śliwki i rozpłyń się po p...
Ciastka z cieciorki i marchewki to przykład, że kuchnia może zaskakiwać nawet wtedy, gdy wydaje się, że nic nowego nie da się już wymyślić. Połączenie tych dwóch składników nie brzmi jak standardowy przepis na deser, a jednak efekt jest znakomity. Po...
Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie – to także doświadczanie smakiem, czyli eksploracja lokalnych, często egzotycznych kuchni, których nie znajdziesz w naszym kraju. Sprawdź, jak bezpiecznie próbować zagranicznych dań i na co warto zwrócić uwagę! Ja...
Codzienne gotowanie to nie tylko kwestia smaku i wygody, ale także troska o wygląd kuchni. Nawet najnowocześniejsze płyty grzewcze z czasem mogą ulec zarysowaniom, zabrudzeniom czy trwałym plamom, które trudno usunąć. To właśnie te codzienne wyzwania...