Obieranie jajek na twardo, choć wydaje się banalne, często staje się problematyczne. Zdarza się, że skorupka absolutnie nie chce z nich odchodzić, a białko jest poszarpane. Dlatego warto znać ten trik, bo dzięki niemu jajka będą zawsze idealnie gładkie i oszczędzimy sobie wielu problemów.
Niepokojąca sine obwódka wokół żółtka jajek na twardo nie oznacza ich zepsucia. To rezultat reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Wyjaśniamy, jak się jej pozbyć i czy takie jajka wciąż są bezpieczne do jedzenia.
Wątróbka to przysmak twojej rodziny? Poznaj przepis na zaskakującą zapiekankę i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy pierwszy raz spróbują dania, nie będą mogli wyjść z podziwu. Smak uzależnia tak bardzo, że będziesz przy...
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Kalafior jest jednym z najzdrowszych produktów, bogatym w wartości odżywcze i smacznym. Ma natomiast jedną ogromną wadę: brzydko pachnie podczas gotowania. I tak charakterystycznie, że wiesz, że ktoś właśnie kalafior gotuje, gdy poczujesz tę woń. Zna...
Naukowcy ze Stanford University podzielili się wynikami najnowszych badań dotyczących wpływu gotowania na kuchenkach gazowych na zdrowie ludzi, zwłaszcza w kontekście ryzyka nowotworów. Okazuje się, że znacznie zdrowszym rozwiązaniem jest przejście n...
Te jajka to idealny przepis na rozpoczęcie dnia w iście królewskim wydaniu. Chociaż królują głównie w restauracjach i dobrych hotelach, to ich przygotowanie w domu nie sprawi dużo problemu. Jajka w takim wydaniu smakują po prostu obłędnie.
Czy ceny jajek mogą iść w górę? Wiele wskazuje na to, że tak. Ma to być efekt nowych regulacji, które szykuje dla nas Unia Europejska. Poniżej tłumaczymy co i jak.
Szakszuka (shakshouka) to danie, które odmieni oblicze śniadań z jajek w każdym domu. Bliskowschodnie danie zestawia ze sobą ten nieodzowny element śniadania i pomidory, które wprowadzają do kompozycji mnóstwo smaku umami.