Z pewnością zastanawia cię biały osad zgromadzony na świeżej kiszonce lub niepokoi gazująca zawartość słoika z kiszonymi ogórkami. Niektórzy mogli też zauważyć biały kożuch, który przypominać może pleśń. Czy są to objawy zepsucia produktu? Po jakie ogórki kiszone nie powinniśmy sięgać?
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Zwykle robimy je z dodatkiem liści porzeczki lub dębu. Jednak warto sięgnąć po sposób Magdy Gessler na tę kiszonkę. Znana restauratorka do kiszenia ogórków wykorzystuje liście, które znajdziesz w niejednym ogrodzie...
Mimo że zachwalane i polecane nie powinny znajdować się w diecie każdego. Istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania ogórków kiszonych. Zobacz, kto nie powinien ich jeść.
Jeśli nasiona kolendry kojarzą ci się jedynie z domowymi przetworami, najwyższy czas to zmienić. Mimo że smakiem i aromatem odbiegają od popularnych liści, mogą świetnie podkręcić smak wielu dań, a nawet wynieść je na zupełnie inny poziom. To jednak...
Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe...
Woda z ogórków kiszonych uznawana jest za cenny skarb, a wylewanie jej do zlewu za marnotrawstwo. Bez wątpienia ma w sobie mnóstwo cennych składników, jednak nie każdy powinien ochoczo i regularnie po nią sięgać. Ekspertka zwraca uwagę na pewien szcz...
Gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców, a na ziemię spada coraz więcej okazów. Sezon na mirabelki przypada na późne lato, więc powoli nabiera tempa. Nie spiesz się jednak z ich jedzeniem, bo nieuwaga może kosztować cię sporo nieprzyjemności.
Sok z kiszonych ogórków to z pewnością nie odpad, a dodatek zdrowej diety. Wykazuje bowiem szereg dobroczynnych właściwości, jednak nie każdy może z nich czerpać. Oto dolegliwości, które są przeciwwskazaniem do spożywania soku z kiszonych ogórków.
Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.
Niektórych odrzuca intensywny zapach i smak wody z kiszonych ogórków, ale dla wielu to prawdziwy rarytas, a nawet ta lepsza cześć kiszonki. I mimo że zarówno ogórki, jak i woda, w której się kisiły to źródło cennych związków, to należy spojrzeć na ni...
Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia.