W popularnym w okolicach świąt Bożego Narodzenia filmie "Listy do M." bohater grany przez Wojciecha Malajkata wigilijną kolację zaczyna zawsze tak samo, słowami: "Sandacz wybitny, Małgorzato!". Brzmi to ekstrawagancko i elitarnie, ale może być ładnym nawiązaniem do czasów, gdy na świątecznym stole s...
Dla jednych to jeden z nieodłącznych przysmaków na wigilijnym stole, dla innych — wręcz przeciwnie. Śledzie albo się kocha, albo nienawidzi, a ja postanowiłam zamienić je na coś innego, o niebo lepszego.
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw — niektóre są mocno uniwersalne, inne pojawiają się tylko w poszczególnych regionach. Zgodnie z ludowymi przesądami, podczas kolacji powinno się zjeść potrawę, w której znajd...
Wigilia Bożego Narodzenia w Polsce bez karpia dla wielu rodzin wciąż jest trudna do wyobrażenia. Ta ryba, głęboko zakorzeniona w świątecznej tradycji, pozostaje jednym z najbardziej sezonowych produktów polskiego rynku żywności. Szacunki branżowe pok...
W smażalniach Nad Bałtykiem czarniak bywa podawany jako „dorsz”. Ale nie daj się zwieść – to zupełnie inny gatunek ryby, które zasługuje na własne miejsce w kulinarnym panteonie. Poznajmy czarniaka – drapieżnika mórz, który łączy walory smakowe z war...
W ostatnich tygodniach coraz więcej mówi się o ofercie ryb w polskich dyskontach. Okazuje się, że jedna z nazw może być myląca dla wielu konsumentów. W mediach społecznościowych pojawiły się obszerne opisy, Polacy zastanawiają się, czy na pewno kupuj...
Ryba w sosie curry to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, soczysta ryba otulona kremowym sosem na bazie mleka kokosowego, curry i aromatycznych przypraw tworzy kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymaga...
Sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć na myśl o sushi jako pierwsze do głowy przychodzą nam świeże kawałki ryb i różnorodne dodatki, to prawdziwym fundamentem tej potrawy je...
Moonfin Malesa Ostrów w 11. kolejce Metalkas 2. Ekstraligi pokazała, że może zaskakiwać nawet w niepełnym składzie. Po sensacyjnym zwycięstwie nad H.Skrzydlewska Orłem Łódź (54:35), gościom tej rywalizacji należały się pochwały.
Na dwa dni największy polski stadion piłkarski zamienił się w centrum prezentacji tego, co mamy najlepsze, czyli żywności. Wszystko za sprawą odbywającego się 6 i 7 września Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Czy da się przygotować panierkę do ryby bez wykorzystania bułki tartej i jajka? Oczywiście, że tak. Ryba smażona bez panierki może być soczysta, aromatyczna i chrupiąca – wystarczy kilka prostych trików i składnik, który z pewnością masz w swojej lod...