Wigilia Bożego Narodzenia w Polsce bez karpia dla wielu rodzin wciąż jest trudna do wyobrażenia. Ta ryba, głęboko zakorzeniona w świątecznej tradycji, pozostaje jednym z najbardziej sezonowych produktów polskiego rynku żywności. Szacunki branżowe pokazują, że około 90% rocznej krajowej produkcji kar...
Dla jednych to jeden z nieodłącznych przysmaków na wigilijnym stole, dla innych — wręcz przeciwnie. Śledzie albo się kocha, albo nienawidzi, a ja postanowiłam zamienić je na coś innego, o niebo lepszego.
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw — niektóre są mocno uniwersalne, inne pojawiają się tylko w poszczególnych regionach. Zgodnie z ludowymi przesądami, podczas kolacji powinno się zjeść potrawę, w której znajd...
W popularnym w okolicach świąt Bożego Narodzenia filmie "Listy do M." bohater grany przez Wojciecha Malajkata wigilijną kolację zaczyna zawsze tak samo, słowami: "Sandacz wybitny, Małgorzato!". Brzmi to ekstrawagancko i elitarnie, ale może być ładnym...
Karp to symbol polskiej Wigilii, który równie mocno dzieli, co łączy. Dla jednych — nieodzowny element świątecznego stołu, dla innych — kulinarna zmora, głównie przez specyficzny, błotnisty zapach. Nawet najświeższy karp potrafi odstraszyć swoim arom...
Dziś o powrotach, a właściwie o jednym, wielkim powrocie, bo po 20 latach. Już za 5 dni na ekrany wchodzu Vinci 2 – kontynuacja kultowego filmu w reżyserii Juliusza Machulskiego. […]
Ewa Kasprzyk Niby w Łodzi, a jednak trochę w Lipcach Reymontowskich i trochę w XIX-wiecznym pałacu. Kolejny odcinek podcastu „Karp w kulturze” jest dokładnie taki, jak jego gościni – wyjątkowy […]
Michał Kostrzewski: sceny, które przyprawiają o dreszcze i „Heweliusz” z perspektywy kaskadera W najnowszym odcinku Asia Karp rozmawia z Michałem Kostrzewskim, który w wolnych chwilach „ryzykuje życie”. Kaskader opowiada o
Wojtek Smarzowski: Nie mam mediów społecznościowych i nie czytam o sobie. Gdy film trafia do widzów, nie oglądam się za siebie W najnowszym odcinku Asia Karp rozmawia z reżyserem nie tylko
Śledzie i karp? Zapomnij. W Chorwacji, zwłaszcza w Szybeniku, Wigilia ma smak Dalmacji. Odkryj aksamitnego, tradycyjnego dorsza na biało – wykwintny przysmak z bogatą historią, idealny, by zaskoczyć rodzinę przy świątecznym stole.