Hotele i restauracje, czyli branża HoReCa kończy 2025 r. z długiem w wysokości 470 mln zł, czyli o 91 mln zł większym niż w 2024 r. - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Średnie zadłużenie jednej firmy to niemal 31 tys. zł.
W Polsce pojawił się hotel, który deklaruje, że jako pierwszy w kraju wprowadza filozofię biowellness. Na czym dokładnie polega ta koncepcja? Wyjaśnia Monika Kwiędacz, propagatorka idei biowellness i właścicielka Hotelu Dębowego Biowellness & Spa...
Elon Musk realizuje swój nowy pomysł - otworzył “Tesla Diner”, restaurację w futurystycznym budynku w Los Angeles. Lokal powstał przy jednym z głównych bulwarów Hollywood i nawiązuje do fast-foodów z połowy XX wieku. Jeśli koncepcja się sprawdzi, wkr...
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości wznowiła płatności z KPO dla gastronomi, hotelarstwa, turystyki i kultury. Zapowiedziano również, że środki będą wypłacane pod pewnymi warunkami.
Umiejętność obsługi nowoczesnego sprzętu, znajomość nowych trendów i obycie z dobrej jakości produktami – tego w opinii specjalistów potrzeba aktualnie pracownikom branży gastronomicznej. O przebiegu opartych na tych elementach szkoleń można było usł...
Po raz pierwszy w historii w rywalizacji konkursu Czas na rybę wzięła udział drużyna w pełni kobieca. Od razu zdobyła pierwsze miejsce! Są to księżniczki gastronomii z restauracji Kuźnia Smaków: Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania. W kategorii Junio...
Szczecin na jeden dzień zamienił się w kulinarną stolicę Pomorza Zachodniego. To za sprawą wydarzenia "Travel&Taste".Do Szczecina przyjechały ikony polskiej gastronomii jak m.in. Magda Gessler czy Piotr Ogiński, żeby w ramach warsztatów podzielić się...
Izraelski startup Remilk rozpoczął sprzedaż mleka wytwarzanego laboratoryjnie z białek mleka, a więc bez użycia zwierząt. Pierwsze partie produktu już trafiły do kawiarni i restauracji, a dostawy do dużych sieci handlowych ruszyć mają na początku 202...
- Nie przez przypadek najwięcej klientów mają lokale, które nie udają innych konceptów, np. pizzerie, kuchnie włoskie, bary mleczne. A kto nie zarabia w gastronomii? Najczęściej koncepty niedopasowane do rynku, a dopasowane do ego właściciela - mówi...