Presja człowieka na populacje ryb systematycznie rośnie. Przełowienie oraz postępujące zanieczyszczenie wód od dekad osłabiają morskie ekosystemy. Coraz silniej zaznacza się także wpływ zmian klimatu. Ocieplanie się mórz i oceanów sprawia, że wiele gatunków ryb przemieszcza się w poszukiwaniu chłodn...
W menu dorsz, na talerzu… czarniak albo mintaj. "To nie pomyłka, to wykorzystywanie niewiedzy klienta" - mówi nam Tomasz Strzelczyk. Latem sprawdza turystyczne lokale gastronomiczne i podpowiada, jak nie dać się oszukać w nadmorskich smażalniach.
Supermarkety wyrzucają makrelę z półek, rybacy grożą sądem, a ekolodzy triumfują. 🎣 Albert Heijn i Jumbo chcą ratować planetę, a wędzarnie liczą straty w milionach. Kto naprawdę łowi za dużo? Kto na tym zarobi? A kto zostanie z kanapką bez ryby? 🤔
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.
Pasta jajeczna z ogórkiem i makrelą dość często gości na moim stole. Podana ze świeżym pieczywem i masłem smakuje wybornie. Oczywiście dla mnie obowiązkowe jest doprawienie pasty dużą ilością pieprzy. Jeśli chcecie wyostrzyć jej smak lub sprawić, aby...
Dorsz w porach z piekarnika, to przepyszny pomysł na obiad, który można podać na wiele okazji. To przepis, który świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole.
Przeglądasz sieć, skrolujesz, czytasz. Nawet nie zauważasz, w którym momencie zaczynasz oglądać reklamę polityczną. W naszym najnowszym raporcie „Nienawiść sponsorowana” pokazujemy, jak płatne reklamy Mety i Googla służą politykom do atakowania dzie...