Pasta jajeczna z ogórkiem i makrelą dość często gości na moim stole. Podana ze świeżym pieczywem i masłem smakuje wybornie. Oczywiście dla mnie obowiązkowe jest doprawienie pasty dużą ilością pieprzy. Jeśli chcecie wyostrzyć jej smak lub sprawić, aby wyglądała dobrze na kanapkach połóżcie na nią kaw...
Sezon na kurki to coś, na co wiele osób czeka cały rok. Te małe, żółte grzyby mają wyjątkowy smak, który świetnie sprawdza się nie tylko w sosach czy jajecznicy. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż klasyka, zrób pastę kanapkową z kurek – kremową...
Wyobraź sobie kanapkę, która powstała sto lat temu jako szybki ratunek w trudnych czasach – prosta, tania, a jednocześnie zaskakująco smaczna. Kanapka awaryjna z pastą jajeczną i sosem tatarskim to klasyka, która dziś może stać się twoim ulubionym po...
Słodka wersja chłodnika może wydać się nieoczywista – zupy owocowe nadal cieszą się niewielkim zainteresowaniem, a wielu z nas kojarzy je z bezsmakowymi szkolnymi zupami. Jednak w tej letniej odsłonie chłodnik zostaje zupełnie zrehabilitowany: orzeźw...
Supermarkety wyrzucają makrelę z półek, rybacy grożą sądem, a ekolodzy triumfują. 🎣 Albert Heijn i Jumbo chcą ratować planetę, a wędzarnie liczą straty w milionach. Kto naprawdę łowi za dużo? Kto na tym zarobi? A kto zostanie z kanapką bez ryby? 🤔
Od pewnego czasu funkcjonuje przekonanie, że łączenie ogórków i pomidorów jest dużym błędem żywieniowym. Obiegowa wiedza mówi, że zawarta w ogórkach askorbinoza niszczy witaminę C obecną w pomidorze, stąd jedzenie tych dwóch warzyw jednocześnie nie p...
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.
Sałatka z fetą pomidorem i ogórkiemTa sałatka z serem feta pomidorem i ogórkiem to totalne zaskoczenie – świeże, soczyste pomidory pokrojone na kawałki, zielone lub czarne oliwki, chrupiąca czerwona cebula i ogórek. Wszystko skropione wyrazistym sose...
Pasta z bobu i jajek na kanapki, czy też do podania w formie sałatki, to jeden z ciekawszych sposobów na pyszne użycie nawet już starszego bobu. Zapraszam po ten uniwersalny i prosty przepis.
W przeciwieństwie do włosów czy kości, szkliwo się nie regeneruje. Jeśli jest tracone, to na zawsze. Utrata szkliwa wiąże się zaś z nadwrażliwością zębów, bólem, może prowadzić do utraty zębów. Erozję szkliwa powodują kwasy zawarte w żywności, paleni...