Karp kojarzy się głównie z wigilijnym stołem, a szkoda, bo to ryba, która ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko odgrywanie roli świątecznego przysmaku. Coraz częściej dietetycy i kucharze wracają do karpia jako wartościowego elementu codziennej diety. Powód jest prosty: to ryba odżywcza, stos...
To jeden z największych owoców świata. Uprawiany jest głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji, ale można go spotkać także w Ameryce Południowej i Afryce. W Polsce dostępny jest zazwyczaj w formie suszonej lub w puszce, jednak niektóre supe...
Szukasz zdrowej i pysznej alternatywy dla masła i margaryny na kanapki? Pasta z orzechów włoskich to aromatyczne smarowidło, które nie tylko wspiera pracę jelit i mózgu, ale też doda twoim posiłkom wyjątkowego smaku.
To jeden z najbardziej wartościowych, a jednocześnie najbardziej niedocenianych produktów w polskiej kuchni. Skrywające ogrom ilości składników odżywczych ziarenka kojarzymy głównie ze świętami, jednak ich właściwości sprawiają, że powinny trafiać na...
W czasach PRL-u wołowina była towarem luksusowym – można było pomarzyć o polędwicy czy rostbefie. O wiele bardziej dostępna była łata, którą również ceniono za wyrafinowany smak i wartości odżywcze. Dzisiaj nieczęsto gości na naszych stołach, co jest...
Jest lekki, przezroczysty i dla wielu zupełnie bez smaku, a jednak osiąga zawrotne ceny i wzbudza emocje większe niż kawior. Czym naprawdę jest fish maw, który w Azji traktowany jest jak bezcenny składnik z wyjątkowymi właściwościami?
Suszony pęcherz pławny ryb, znany w Azji jako fish maw, uchodzi za symbol bogactwa i zdrowia, a jego cena potrafi sięgać kilku tysięcy dolarów za kilogram. Ceni się go za wysoką zawartość kolagenu i delikatną konsystencję, która doskonale sprawdza si...
Nie każdy gulasz musi być ciężki i tłusty. Istnieje delikatna, bardziej wartościowa wersja, która nie obciąża żołądka, a mimo to zachwyca głębokim, wyrazistym smakiem. Właśnie dlatego gulasz z cielęciny to coraz częstszy wybór osób szukających altern...
Kocanki nigdy nie blakną, dlatego symbolizują światło i ochronę. Botaniczna nazwa helichrysum zdradza boską naturę ziela, wywodzi się z greki: The post Kocanki na ratunek wątrobie, poprawę trawienia i skórę appeared first on Sekrety-zdrowia.org.
Wiotka skóra na udach, zgrubienia pod pośladkami, a może nierówności widoczne nawet pod rajstopami? Cellulit nie wybiera - potrafi pojawić się niezależnie od figury, wieku, czy stylu życia. Na szczęście coraz więcej kobiet sięga po sprawdzone, profes...
Uwaga na te rośliny latem. W połączeniu ze słońcem mogą uszkodzić skórę. Cytrusy, seler, gryka, pasternak czy barszcz Sosnowskiego zawierają związki, które pod wpływem promieni słonecznych mogą wywołać silne reakcje skórne – ostrzega prof. Adam Matko...