Minimalistyczna kula w kolorze kości słoniowej, tworzenie luksusu wokół siebie ma opanowane do perfekcji. Nie jest krucha jak włoskie, nie jest twarda jak brazylijskie i nie jest popularna jak ziemne. Makadamia nie zabiega o czerwony dywan w codziennym odżywianiu, ponieważ jej wartości odżywcze robi...
Orzechy włoskie zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, kwasów omega-3, a także błonnika pokarmowego. Już jedna garść dziennie wspiera układ krążenia, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów. Podpowiadamy, d...
Jarmuż jeszcze niedawno traktowano głównie jako ozdobę talerza. Dziś uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw świata — pełne witamin, błonnika i antyoksydantów. Badania potwierdzają, że wspiera serce, poprawia odporność i dostarcza więcej żelaza...
Regularne picie niesłodzonego soku z żurawiny zapewnia wsparcie odporności, układu serca i naczyń, oraz ochronę układu moczowego przed infekcjami. Dlaczego jeszcze warto sięgać po czysty sok z żurawiny i czy to lepsze niż jedzenie jej suszonej wersji...
Ser gouda traktowany jest jako zwykły, codzienny ser, ale mało kto myśli o nim jako o zdrowym produkcie. Co więcej, przez wiele osób jest krytykowany ze względu na wysoką obecność soli i tłuszczów nasyconych. Tymczasem w zestawieniu BBC Good Food gou...
Ludzie wykorzystują rośliny psychoaktywne od tysięcy lat. Analiza kamienia nazębnego z pochówku sprzed 4000 lat z Tajlandii wykazała ślady substancji pochodzących z orzechów betelowych. To wskazuje, że betel, który także dziś jest popularną używką, j...
Jesienią wielu z nas sięga po orzechy włoskie. Mamy szczyt sezonu na te skarby natury, więc warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ są smaczne i zdrowe. Ich twarde łupiny również znajdą zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Na przykład w kos...
Liście zalegające w ogrodzie potrafią zdenerwować niejednego ogrodnika. Jednak nie musimy ich od razu wyrzucać. Nawet liści orzecha włoskiego, który jest znany z tego, że jest problematyczny w uprawie. Jest kilka patentów na liście z tego drzewa.
Puszyste racuchy z jabłkiem, delikatny krem z serka mascarpone i białej czekolady oraz chrupiąca kruszonka z orzechów włoskich - to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Ten deser pachnie domem, jesienią i ciepłem, a przy tym wygląda jak z najlepsze...
Orzechy to synonim zdrowia i energii. Dostarczają białka, tłuszczów i minerałów, które trudno znaleźć w innych produktach. Jednak nawet ich nie można jeść bez ograniczeń. Ile orzechów dziennie jeść, by korzystać z ich wartości, nie przesadzając z kal...
Najgorsze od dekad zbiory orzechów laskowych we Włoszech grożą wzrostem cen Nutelli. Rolnicy alarmują, że plony spadły o połowę, a jakość orzechów wyraźnie się pogorszyła. Ferrero - producent Nutelli - zużywa rocznie około 500 tys. ton orzechów lasko...