Na polskich stołach pojawia się od pokoleń, ale jego znaczenie dawno wykroczyło poza tradycję. Przed świętami sprzedaż rośnie lawinowo, a cały sektor wchodzi w najbardziej intensywny okres roku. Co naprawdę kryje się za tym kulinarnym zwyczajem i dlaczego mówi się o nim coraz częściej w kontekście w...
Czy wołowina wkrótce stanie się mięsem deficytowym? Pogłowie bydła spada na całym świecie, a ceny idą w górę. Polacy zaczynają odczuwać to w swoim kieszeniach, bo od pewnego czasu nie jesteśmy tylko miłośnikami schabowych - wołowiny jemy coraz więcej...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
16 października każdego roku obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji warto przybliżyć niektóre dane związane z tym właśnie produktem oraz pieczywem w ogólnym ujęciu. Okazuje się, że na kategorię tę wydajemy coraz więcej, co częściowo wiąż...
Gulasz to jedno z tych dań, które mimo upływu czasu nie wychodzą z mody. Jego zapach przypomina nam często czasy dzieciństwa i wspólne, rodzinne obiady. Choć przepisów na gulasz jest wiele to idea dania zawsze pozostaje ta sama - mięso musi być duszo...
To miało być szybkie śniadanie, a okazało się kaloryczną pułapką. Rewolucja w świecie kanapkowych past jest ogromna, od produktów pełnych wartości odżywczych po takie, które lepiej omijać szerokim łukiem. Zobacz, do której grupy należą twoje ulubione...
Aż 168 substancji powszechnie stosowanych w rolnictwie i przemyśle ma bardzo negatywny wpływ na mikroflorę jelitową człowieka. Zjadamy je wraz z owocami, warzywami i wypijamy z wodą. Z badania opublikowanego w "Nature Microbiology" wynika, że może to...
Czy chipsy mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. Wcale nie chodzi o smażone plastry ziemniaków, a o chrupiące kawałki miąższu z pewnego owocu, które nie tylko wspaniale smakują, ale przede wszystkim wykazują liczne właściwości zdrowotne. Mogą być świ...
Apetyt na mięso i wędliny wyraźnie rośnie. W ciągu ośmiu miesięcy 2025 r. wydatki polskich gospodarstw domowych na tę kategorię przekroczyły 37,7 mld zł. To więcej niż w całym 2024 r., kiedy wartość rynku sięgnęła nieco ponad 34 mld zł.
Aby poprawić swoje nawyki żywieniowe lub zrzucić zbędne kilogramy, nie musimy całkowicie rezygnować z pieczywa. Istnieje jednak pewien rodzaj bułek, których spożycie lepiej ograniczyć. Polacy jedzą je na potęgę.