W polskiej tradycji Świąt Bożego Narodzenia dominują ryby, takie jak karp, śledź czy dorsz. Coraz częściej jednak poszukuje się zdrowszych i mniej ościstych alternatyw, a jedną z nich jest sum – duża ryba słodkowodna, która dobrze wpisuje się w wigilijne menu.
Przez lata Barcelona uchodziła za europejską stolicę kieszonkowców. W Hiszpanii turyści rzeczywiście często stają się celem złodziei, ale kraj ten nie przoduje już w rankingach. Na prowadzenie wybiły się Włochy, a najniebezpieczniejszym miejscem okaz...
Na długo przed tym, zanim królem wigilijnego stołu został karp, w polskich domach królowała zupełnie inna ryba. Była ważnym elementem kuchni staropolskiej, szczególnie w święta, a szlachta nie wyobrażała sobie wieczerzy bez jej obecności. Dziś jemy j...
Zauważyłaś znak ryby przyklejony na zderzaku czy szybie samochodu? To nie tylko modny gadżet. Ma konkretne znaczenie i historie sięgające lat 60. Warto wiedzieć, co ten symbol komunikuje i czy niesie ze sobą jakieś przesłanie.
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
„Micro fishing” staje się coraz popularniejszy w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu pobicie rekordu nie wymaga godzin siłowania się z rybą. Ta historia jest tego najlepszym przykładem.
Często podczas smażenia ryba zaczyna się rozpadać na patelni, przez co nie tylko wygląda mniej apetycznie, ale i gorzej smakuje. Możemy jednak temu zapobiec, stosując proste sposoby polecane przez Ewę Wachowicz. Dzięki temu nasza ryba będzie aromatyc...
Ryby z niewielką liczbą ości to jedna z najlepszych opcji na wigilię. W ten sposób zyskujesz pewność, że przy stole nikt się nie skrzywi, a dzieci będą mogły spokojnie i samodzielnie zjeść świąteczny posiłek. Podpowiadamy, które gatunki mają najmniej...
Szukasz ryby, która jest delikatna w smaku, lekka, zdrowa, a do tego nie ma intensywnego zapachu? Czarny dorsz to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Jest tani, łatwo dostępny i doskonały zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Sprawdź, dlaczego...
W smażalniach Nad Bałtykiem czarniak bywa podawany jako „dorsz”. Ale nie daj się zwieść – to zupełnie inny gatunek ryby, które zasługuje na własne miejsce w kulinarnym panteonie. Poznajmy czarniaka – drapieżnika mórz, który łączy walory smakowe z war...
W ostatnich tygodniach coraz więcej mówi się o ofercie ryb w polskich dyskontach. Okazuje się, że jedna z nazw może być myląca dla wielu konsumentów. W mediach społecznościowych pojawiły się obszerne opisy, Polacy zastanawiają się, czy na pewno kupuj...