Na długo przed tym, zanim królem wigilijnego stołu został karp, w polskich domach królowała zupełnie inna ryba. Była ważnym elementem kuchni staropolskiej, szczególnie w święta, a szlachta nie wyobrażała sobie wieczerzy bez jej obecności. Dziś jemy ją rzadko, a niesłusznie, bo to chudsza, delikatnie...
Jajecznica z pieczarkami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych dań, które możesz przygotować w kilka minut. Połączenie delikatnych jajek i aromatycznych pieczarek daje posiłek pełen białka, witamin i minerałów, który syci...
Jeśli lubisz słodycze, pokochasz tę słodką przekąskę. Jest dostępna w każdym sklepie spożywczym, a o wiele zdrowsza i smaczniejsza, niż batony czy cukierki, które najczęściej zawierają jedynie puste kalorie. Możesz po nią sięgać regularnie, choć lepi...
W smażalniach Nad Bałtykiem czarniak bywa podawany jako „dorsz”. Ale nie daj się zwieść – to zupełnie inny gatunek ryby, które zasługuje na własne miejsce w kulinarnym panteonie. Poznajmy czarniaka – drapieżnika mórz, który łączy walory smakowe z war...
W ostatnich tygodniach coraz więcej mówi się o ofercie ryb w polskich dyskontach. Okazuje się, że jedna z nazw może być myląca dla wielu konsumentów. W mediach społecznościowych pojawiły się obszerne opisy, Polacy zastanawiają się, czy na pewno kupuj...
Sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć na myśl o sushi jako pierwsze do głowy przychodzą nam świeże kawałki ryb i różnorodne dodatki, to prawdziwym fundamentem tej potrawy je...
Potrawy z tej niedocenionej ryby to receptura na kulinarny sukces. Dowiedz się koniecznie, jak zrobić z niej nieskomplikowany, a pyszny i zdecydowanie godny polecenia posiłek. Zakochasz się w jej smaku.
Smażenie karpia nie musi kończyć się tym, że na patelni pojawia się sucha ryba o mulistym i gorzkim posmaku. Jeden prosty trik z kuchni naszych babć sprawia, że mięso jest jędrne, delikatne i zdecydowanie smaczniejsze niż w klasycznej wersji.
W polskiej tradycji Świąt Bożego Narodzenia dominują ryby, takie jak karp, śledź czy dorsz. Coraz częściej jednak poszukuje się zdrowszych i mniej ościstych alternatyw, a jedną z nich jest sum – duża ryba słodkowodna, która dobrze wpisuje się w wigil...
Ryba w sosie curry to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, soczysta ryba otulona kremowym sosem na bazie mleka kokosowego, curry i aromatycznych przypraw tworzy kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymaga...
Moonfin Malesa Ostrów w 11. kolejce Metalkas 2. Ekstraligi pokazała, że może zaskakiwać nawet w niepełnym składzie. Po sensacyjnym zwycięstwie nad H.Skrzydlewska Orłem Łódź (54:35), gościom tej rywalizacji należały się pochwały.