Karp może być aromatyczny, soczysty i pełen smaku – wystarczy dobre nadzienie i sprawdzony sposób przygotowania. W „halo tu polsat” Karolina Stolarska-Bigos proponuje klasykę w najlepszym wydaniu: karpia faszerowanego kaszą i leśnymi grzybami. To danie mocno zakorzenione w tradycji, ale podane w now...
Jeśli do dwunastu potraw na wigilijnym stole zabraknie ci jednej pozycji, śmiało możesz postawić na talerz z tą potrawą. Jest pyszna i chrupiąca, i chociaż w smaku oraz wyglądzie przypomina rybę, to nią nie jest.
Ceny karpia i termin zakupu będą tej jesieni kluczowe: o dużego, dorodnego karpia będzie trudniej, a różnica między hodowcą a marketem w listopadzie sięgnie już 8–12 zł na kilogramie. Przed oczami mam grudniową kolejkę przy stoisku rybnym, plastik c...
Czy karpia na Wigilię można przygotować wcześniej? Jak najbardziej i Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzony przepis. W nagraniu na YouTubie dzieli się trikiem na smażenie ryby, który można wykorzystać także w tradycyjnej formie podawania karpia.
Na targowiskach i bazarach już pojawiły się karpie z jesiennego odłowu. To znak, że wigilia zbliża się wielkimi krokami. W tym roku ceny mogą zaskoczyć. Klienci przyzwyczajeni do tego, że karp przed Bożym Narodzeniem zazwyczaj drożeje, teraz znajdą r...
Karp to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy. I choć mogłoby się wydawać, że każdy doskonale wie, jak postępować z tą rybą, łatwo o poważne błędy, które mogą wszystko zepsuć. Czego unikać? I na czym warto skupić się przy pracy z dzwonkiem karpi...
Po wigilijnej kolacji w wielu domach pojawia się pytanie, co zrobić z olejem po smażeniu karpia. Wylewanie tłuszczu do zlewu to powszechny nawyk, wręcz odruch. Niestety przynosi on wiele szkody i nie chodzi tylko o kanalizację.
Czy istnieje idealny sposób na złowienie ryby? Najnowsze badania naukowców z Leibniz-Institut für Gewässerökologie und Binnenfischerei (IGB) w Berlinie pokazują, że wędkarstwo to nie tylko szczęście i doświadczenie, ale także… nauka. Zespół pod kieru...
Tam, gdzie kończą się warowne zamki i urocze doliny Jury Krakowsko-Częstochowskiej, zaczyna się inny świat: kraina stawów, rybaków i starych tradycji, wpisana w pejzaż zachodniej Małopolski. Dolina Karpia to przestrzeń, w której… Artykuł Dolina Karpi...
W grudniu ani sum, ani szczupak nie będzie królem polskich stołów, tylko właśnie karp. Ile kosztuje kilogram karpia w 2025 r.? Znamy już odpowiedź.Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale "Gazeta Krakowska” już wypatrzyła żywe karpie na bazarze w O...
Znalezienie zamiennika dla karpia wcale nie jest trudne. W Polsce ta ryba jest liderem, jeśli chodzi o wigilijny stół. Osoby szukające bogatszych doznań kulinarnych mogą na świątecznym stole postawić coś innego niż karp. Serca twojej rodziny z pewnoś...