Kulinarne działania pochłonęły cię całkowicie i przyrządziłaś więcej ciast niż powinnaś? Nie martw się, z całą pewnością nic się nie zmarnuje. Wystarczy, że zabezpieczysz swoje wypieki w odpowiedni sposób. Wykorzystując zamrażarkę, wydłużysz ich okres przydatności nawet do kilku miesięcy.
Imbir to przyprawa, którą często kupujemy z myślą o herbacie lub daniu, ale już po kilku dniach na blacie zaczyna się marszczyć, wysychać i pleśnieć. Tymczasem istnieje prosty sposób, by zachował świeżość przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.
W sklepach spożywczych można znaleźć imbir w proszku i całe kłącze. Ten pierwszy jest chętniej wybierany, ale drugi też ma amatorów. Szlachetnej przyprawy można używać do deserów, napojów, przetworów owocowych czy dań mięsnych. Zaostrza ich smak i cz...
Co roku we wrześniu na rozpoczęcie roku szkolnego robię pyszne ciasta z jabłkami. Prawie zawsze wybieram przepisy na tartę i jabłecznik. Bliscy są zachwyceni. Poznaj receptury, które urzekły moją rodzinę.
Śliwki rządzą w jesiennej kuchni i warto wyciskać z nich jak najwięcej, póki trwa sezon. Oprócz domowych przetworów, takich jak powidła czy kompoty, warto również pokusić się o przygotowanie smakowitych słodkości, w których główną rolę odgrywają te o...
Goryczka orzechów potrafi całkowicie zmienić smak nawet najlepszego ciasta, choć źródło problemu często tkwi sposobie ich wykorzystania, a nie w samym przepisie. Wypieki stają się przez to cięższe, bardziej cierpkie i tracą swój aromat. Wyjaśniamy, j...
Przykrywa cię wysoka fala i tracisz grunt pod nogami. Morze bezlitośnie zaskakuje i odbiera to, co najcenniejsze - życie. - W starciu z żywiołem nawet młody i wysportowany człowiek może nie mieć szans - mówi Maciej Rokus, szef Grupy Specjalnej Płetwo...
W sobotę, 20 września, na Placu Apelowym w koszarach na Majdanku w Lublinie słowa przysięgi wojskowej wypowiedziało 84 ochotników z województwa lubelskiego. W ten sposób dołączyli do 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.
Organizacja ślubu i wesela to jedno z największych wyzwań dla par. W świecie bogaczy i celebrytów zajmują się tym najlepsi specjaliści, którzy tworzą prawdziwe widowiska za miliony dolarów. Jedną z nich jest Marcy Blum, uznawana za jedną z najbardzie...
Suszone grzyby to nieodłączny element świątecznej kuchni. Aby ich użyć do kapusty lub farszu, trzeba namoczyć je w wodzie. I tu pojawia się problem, bo po takim zabiegu grzyby mogą nabrać goryczki, które zepsuje efekt każdego dania. Na szczęście jest...