To danie może cię zaskoczyć. Placki po litewsku są tak dobre, że niedługo będą częścią twojej kulinarnej rutyny. Dodatek śmietany sprawia, że są jeszcze lepsze niż klasyczne placki ziemniaczane. Ja spróbowałam i przepadłam.
Dominik Wilczewski, Litwa po litewsku „Litwo, Ojczyzno moja!” Jestem pewien, że ten wers zna każdy Polak. Wszak tak zaczyna się nasza epopeja narodowa „Pan Tadeusz”. Znamiennym jest fakt, że zaczyna się od słowa „Litwa”. Od końca XIV wieku to właśnie...
Lubisz placki ziemniaczane? Jeśli tak, to na pewno ucieszy cię wieść o tym, że jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i o wiele zdrowsze od oryginału. To trik, który powinna znać każda osoba ceniąca sobie wpływ jedzenia na ludzki organizm...
Smażone placki to jedna z najlepszych przekąsek w zabieganym dniu. Są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Zazwyczaj sięgamy po przepis na placki ziemniaczane, jednak można zastąpić go jeszcze lepszym składnikiem.
To fascynujące, jak wiele można upichcić z prostego połączenia ziemniaków i mąki. Dania kuchni chłopskiej, czyli proste, bazujące na tym, co dała ziemia, charakteryzują się wielką pomysłowością. Dajmy na to żabieckie gały. Przyrządza się je niemalże...
Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które uwielbiają wszyscy, jednak przygotowanie ich tradycyjnym sposobem, z użyciem tarki, może być czasochłonne. Co zrobić, gdy nie mamy czasu lub ochoty na ścieranie ziemniaków? Odkryłam sposób na przygotowan...
Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.
Idealne placki ziemniaczane to przede wszystkim chrupiące placki ziemniaczane. Jeśli do tej pory nie wychodziły ci tak, jak byś chciał, spieszeymy z pomocą. Aby osiągnąć taki efekt, należy pamiętać o kilku kluczowych elementach oraz zastosować jeden...
Placki z cukinii? Latem można jeść je na okrągło i wcale nie tylko na obiad. Jednak choć ich głównym składnikiem jest delikatne i lekkie warzywo, są smażone i często podawane ze śmietaną. Pysznie, ale wcale niekoniecznie dietetycznie. Jednak można pr...
Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.
Latem trwa u ciebie festiwal placków warzywnych? Wiadomo, to najlepsza pora na te ziemniaczane i z cukinii. Są pyszne, ale gdy się już trochę znudzą, mamy świetną propozycję. To połączenie dwóch zielonych warzyw na patelni sprawdza się wybitnie. Wypr...