Botwinka to niezaprzeczalny atrybut wiosny i lata. Jest pachnąca i intensywna w smaku. Warto wracać do niej co roku, a sezonie na świeżą botwinę przyrządzać ją co kilka dni. Przepis naprawdę nie jest trudny, a najważniejsza jest jakość składników, która powinna być jak najlepsza. Znana restauratorka...
Zdarzało Ci się, że podczas smażenia chrupiąca panierka odpadała z kotleta schabowego? Okazuje się, że jest na to proste rozwiązanie. Wystarczy zastosować metodę babć, która na zawsze odmieni proces przyrządzania kotletów. Do tradycyjnej panierki z j...
Sernik wiedeński to klasyk polskiej kuchni, który od lat podbija serca smakoszy. Jego delikatna, puszysta konsystencja i kremowy smak sprawiają, że jest nieodłącznym elementem wielu uroczystości. Ale czy wiesz, że dodanie jednego, pozornie prostego s...
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale wielu z nas zmaga się z problemem ich nadmiernego nasiąkania tłuszczem podczas smażenia. Efekt? Tłuste, mało apetyczne kotlety, które tracą swój smak. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zarad...
Edyta Górniak rozpętała dyskusję o tym, że nie akceptuje swojego ciała po tym, jak przybrała na wadze. Jeszcze kilka lat temu chwaliła się w mediach swoimi żywieniowymi nawykami. Otwarcie mówiła o tym, że kiedyś wyeliminowała z codziennej diety jeden...
Tuż obok klasycznego schabowego, kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów Polaków. Aby idealnie je usmażyć, trzeba nieco się nagimnastykować – często chłoną zbyt dużo tłuszczu i tracą przez to swój smak. Na szczęście istnieje prosty spo...
Marynowanie cukinii to bardzo popularny sposób na zachowanie smaku i chrupkości warzywa, a także na wzbogacenie spiżarnianych zapasów na zimę. Cukinia dobrze odnajduje się w klasycznej zalewie słodko-octowej, ale kiedy dodaję odrobinę znanej przypraw...
Ziemniak to warzywo niemalże doskonałe, a jednym z jego największych atutów jest to, że dał początek frytkom. Te ziemniaczane kąski znane i uwielbiane są na całym globie. Z okazji Międzynarodowego Dnia Frytek, który wypada 13 lipca, podpowiadamy, jak...
Jeżeli znudziły wam się ogórki kiszone lub małosolne, wypróbujcie przepis na te watykańskie. Są słodko-kwaśne, chrupkie i bardzo smaczne. Od popularniejszych kuzynów odróżnia je jeden bardzo charakterystyczny dodatek – rodzynki.
Przepisu na drugie tak smaczne ciasto prawdopodobnie już dzisiaj nie znajdziesz. Ten jabłecznik z kruszonką to prawdziwy hit. Receptura zakłada użycie chrupiącego dodatku. Opłaca się zaryzykować – ja to już sprawdziłem!