Moja ciocia po mistrzowsku przygotowuje przetwory w occie. Na jej imieninowym przyjęciu zimą w pierwszej kolejności znikają wiśnie, które serwuje do pasztetu i innych pieczonych mięs. Ależ one podkręcają smak! W tym roku postanowiłam zrobić dwa słoiczki takich wiśni, bo świetnie pasują także do seró...
Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewe...
O koszu pełnym borowików marzą wszyscy grzybiarze. Nie ma bardziej cennych i smaczniejszych grzybów w naszych lasach. Takim uznaniem nie cieszy się jednak borowik ceglastopory. Często jest wręcz uznawany za grzyb trujący. Jednak po odpowiedniej obrób...
Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik t...
Magda Gessler bardzo często podkreśla, jak ważnym dodatkiem są marynowane grzybki. Dzięki nim wiele potraw zyskuje niepowtarzalny charakter. Podaje je do tatara, pasztetu, pieczonych mięs, sałatek... Musi mieć ich zawsze spory zapas. Restauratorka po...
Sezon na wesela trwa w najlepsze. W tym roku prawdziwym hitem okazał się gulasz. Nam udało się, zdobyć przepis na to danie od weselnej kucharki. Poznaj go i zrób na obiad. Rodzina będzie zachwycona, bo gulasz jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Brawa dla osoby, która wpadła na przygotowanie kremu à la nutella ze śliwek. Śliwella, bo tak teraz nazywamy ten specjał, coraz częściej bryluje na spiżarnianych półkach. Nie pytajmy, czy warto zrobić śliwellę, pytajmy, jak dużo słoików przygotować,...
Tomasz Strzelczyk wywołał tym przepisem lawinę zachwytu. Pieczeń huzarska według jego wariacji wygląda obiecująco. "Obłęd. Nie wiem, jak to skomentować" - pochwalił swoje dzieło kucharz.
Poznaj przepis na mięsną przekąskę, a jej smak zachwyci wszystkich twoich bliskich. Ciasto francuskie sprawi, że ten przysmak przygotujesz bardzo szybko. Natomiast przepis jest tak banalny, że poradzi z nim sobie każdy. Wypróbuj sposób, a będziesz pr...
Sezon na domowe pomidory rozpocznie się już za chwilę. Poznaj przepis, z którym zrobisz pieczone pomidory. To warzywo za sprawą kilku dodatków i odpowiedniego przygotowania nabierze odpowiedniego i po prostu doskonałego smaku. Przeczytaj i dowiedz si...
Zupa dziadowska, czyli dziadówka, to jeden z tych posiłków chłopskiej kuchni ubogiej, do których dziś wracamy jako do receptur na nostalgiczne przysmaki. Jest sycąca i kremowa w smaku. Składa się z zupełnie podstawowych produktów. Pokochają ją wszysc...