Zupa może być doskonałym daniem na upały. Wystarczy wprowadzić do niej małą modyfikacją. Do mojej zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dorzucam inny, lżejszy składnik. Ugotuj ją choćby dziś i przekonaj się sama.
Zupa grochowa to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. Jej aromat i sycący smak potrafią rozgrzać w chłodne dni i przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Ale czy wiesz, co sprawia, że niektóre grochówki są wyjątkowe, a ich s...
Robert Makłowicz zasłynął nie tylko jako doskonały kucharz, ale również fantastyczny gawędziarz. Dlatego jego książki kucharskie pełne są anegdot i ciekawych historii. Jedna z nich opowiada o niechlubnym wkładzie wiedeńskiej zupy ziemniaczanej w pier...
W tym prostym przepisie na jedną z ulubionych zup Polaków przygotowujemy ją z nietypowym składnikiem. Choć większość z nas serwuje ogórkową z ziemniakami lub ryżem. Tutaj sięgamy po produkt, ktory od niedawna jest coraz bardziej dostępny w naszych sk...
Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.
Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składni...
Za sernikiem przepada wielu z nas. Jednak zdarza się, że to uwielbiane ciasto nie wychodzi tak, jak trzeba. Sernik pęka i opada, ale dzięki temu przepisowi wyjdzie idealnie. Wszystko za sprawą nietypowego składnika.
Zanim sklepowe półki wypełniły rozmaite gotowe łakocie, w większości polskich domów ciasteczka piekło się regularnie. Kultowe orzeszki, baletki czy amoniaczki były najlepszym dodatkiem do herbaty. I do tej listy dopisuję ciasteczka z przepisu mojej c...
Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.
Zupa pomidorowa to nieodłączny element polskiego menu. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego smakowitego dania. Niestety, nawet tak tradycyjne potrawy mogą kryć w sobie pewne zagrożenia dla zdrowia.
Rosół jest ulubioną zupą wielu z nas, choć w czasie upałów częściej sięgamy po chłodniki. Amatorów rosołu jednak nie brakuje. Gdy temperatury nieco spadną, warto wrócić do tego smaku. Szefowie kuchni mają pewien sekret, który sprawia, że rosół w rest...