Pierogi to jedno z dań, które nierozerwalnie kojarzy się z domową, pyszną kuchnią, pełną ciepłych wspomnień. Pysznych sposobów na farsz jest cała masa, ale to właśnie ten farsz z dodatkiem grzybów podbije kubki smakowe.
Kreplachy to popularne w kuchni żydowskiej pierogi faszerowane mięsem, ale czasem też z warzywami w środku. Najczęściej mają trójkątny kształt i pływają w rosole. Chociaż można je podsmażyć na patelni, w towarzystwie aromatycznego bulionu nabierają n...
Zapomnij o tradycyjnych ruskich. Odkryj pierogi szlachcice – podlaski przysmak, który skradł moje serce. Ich sekret? Surowe ziemniaki i boczek, które tworzą niepowtarzalny smak. Przygotujesz je łatwo, a efekt zaskoczy każdego. Spróbuj i przekonaj się...
Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wyb...
Pierogi z ziemniakami mogą smakować inaczej niż tradycyjne ruskie. Remigiusz Rączka udowodnił, że farsz bez twarogu wcale nie musi być nudny, bo wystarczy wymienić go na zupełnie inne składniki. Takim pierogom nikt nie może się oprzeć.
Od Kijowa do Korytarza Suwalskiego – mokradła staną się nową tarczą wschodnią Europy. Wydawałoby się, że ekologia i obrona militarna to dwie zupełnie różne, a nawet wykluczające się dziedziny. Ale nie w tym przypadku. Okazuje się bowiem, że pon...
Uważasz się za fana motoryzacji? Jeśli tak, to w tym quizie nie powinieneś mieć problemu ze zdobyciem kompletu punktów. Pamiętaj jednak, że pytamy o auta z czasów PRL-u. To jak, jesteś gotowy na walkę o maksa? Powodzenia!
Hot dogi kojarzą się głównie z szybką przekąską, którą chwytamy w biegu. Możesz jednak zamienić je w prawdziwie królewskie danie, które z dumą zaserwujesz na obiad. Ta wersja hot doga na bogato to kulinarna rewolucja, która udowadnia, że nawet klasyk...
Placuszki z cukinii są o wiele lżejsze od ziemniaczanych i idealnie komponują się ze świeżymi dodatkami. Wystarczy lekki sosik, rukola i soczyste pomidorki, aby danie było sycące, pożywne i kompletne. Dodaj do nich trochę twardego sera, a będą smakow...
Gołąbki są jednym z symboli naszej rodzimej kuchni, serwujemy je zazwycza podczas niedzielnych obiadów. Ale czy myślałeś o tym, by nieco je "naprawić"? Ja odkryłam gołąbki po turecku i jestem nimi zachwycona. Są pełne smaku i aromatu.