Aromatyczny gulasz to sprawdzony sposób na to, by zadowolić gości. Robert Makłowicz ma swój niezawodny sposób, by odpowiednio zagęścić sos. Żadna mąka ani śmietana nie będą tutaj potrzebne.
Zastanawiasz się, jak zagęścić sos bez użycia mąki czy śmietany? Kulinarne autorytety sugerują, że wystarczy gotowanie bez przykrywki. Nieraz taki proces zajmuje zbyt wiele czasu. Na szczęście jest inny sposób na uzyskanie gęstej konsystencji, bez si...
Gdy w lasach roi się od borowików, podgrzybków czy kurek, grzybiarze często pomijają te mniej atrakcyjne grzyby – zupełnie niesłusznie. Z nich również można przygotować pyszne przysmaki, które zachwycą ciebie i twoich najbliższych.
Sos pomidorowy to klasyka włoskiej kuchni i niezwykle uniwersalny dodatek do wielu dań. Jednak chociaż jego przygotowanie wydaje się banalne, okazuje się, że można łatwo popełnić błąd. Często sięgamy po dodatki, które mają wzmocnić smak, lecz nie zaw...
Naleśniki zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie ciasta na naleśniki to bowiem zmieszanie zaledwie kilku składników, w tym zazwyczaj mąki pszennej. Warto jednak wiedzieć, że istnieje dl...
Bez mąki trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Dodajemy ją praktycznie do wszystkiego – od pierogów, kopytek, ciast, po naleśniki, racuchy czy domowe pieczywo. Dania mączne bez mąki zupełnie straciłyby smak, jak i odpowiednią konsystencję. Niez...
Grzyby leśne – ich zbieranie i przerabianie – to prawdziwa pasja Polaków, która łączy miłość do natury z kulinarną kreatywnością. Po powrocie z lasu, pełni satysfakcji z udanych zbiorów, chętnie sięgamy po przepisy, które pozwalają zamienić nasze zna...
Dorzucam sezonowy składnik do ulubionego sosu do pulpetów, który zmienia całość w pyszny i rozgrzewający posiłek. Taki obiad cała rodzina zajada ze smakiem.
Ma kolor, ma aromat i ma wartości, ale brakuje mu tylko jednego. Docenienia poza Bałkanami. Nie wiadomo, czy to sos, czy smarowidło, ale jedno jest pewne, ajvar całkowicie odmienia smak codziennych posiłków i wprowadza do nich sporo zdrowia.
Na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt noweli rozporządzenia. Wynika z niego, że mąka, także ta z Ukrainy, zostanie wyłączona z systemu kontrolnego.