Dźwięk tłuczonego mięsa wypełnia klatki schodowe w wielu polskich blokach w każdą niedzielę. Schabowy to absolutny klasyk obiadowy, który króluje zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. Ten po lubelsku będzie smakował jeszcze lepiej niż zwykle.
Teściowa skrytykowała moje roladki z kurczaka. Stwierdziła, że mięso jest przesuszone, a cała potrawa zbyt dietetyczna i brakuje jej sosu. Nie poddałam się. Następnym razem zrobiłam roladki inaczej i trafiłam w gust seniorki. Dwa razy pytała, czy to...
Ziemniaki goszczą na stołach głównie w roli długoplanowej, a nasze babcie zawsze powtarzały, żeby zjeść mięsko, a pyry zostawić. W tym przypadku jednak nie ma mowy o tym, by ziemniaki pominąć. Są tak smaczne, że na dobrą sprawę nie potrzebują żadnej...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Nie masz pomysłu na marchew? Koniecznie zajrzyj do przepisów z czasów, kiedy to właśnie ona (a jeszcze nie ziemniaki) stanowiła istotny składnik diety. Marchew faszerowana czy pasztet z marchewki to propozycje wyjęte z wyrafinowanej, eleganckiej kuch...
Szybki i niezwykle prosty przepis na deser, który robi ogromne wrażenie. Puszysty mus czekoladowy wygląda tak, jakby wymagał godzin misternego przygotowywania. Tymczasem… wychodzi prosto z blendera.
Zapiekanki to klasyk polskiej kuchni, chociaż zazwyczaj sięgamy po te z pieczarkami. To jednak wdzięczne pole do eksperymentów, bo na bagietce zapiec można znacznie więcej składników.
Familiada gości w naszych telewizorach już od trzech dekad. Niewykluczone, że program nie byłby tak długowieczny, gdyby drugiego życia nie dał mu internet. Wcześniej bowiem wpadki uczestników szybko odchodziły w niepamięć, a dziś część z nich jest wr...
Były tak duże, że zajmowały cały talerz. Kiedy dom wypełniał zapach smażonych kotletów to znak, że dziadek rano ruszył na grzyby i wrócił z dorodnymi kaniami. Ekonomiczny obiad smakował jak danie z najlepszej restauracji.
Kotlety schabowe bez mięsa? W moim domu często się takie jadało. Teraz korzystam z przepisu babci i robię to danie pełne smaku. Zrób ten rarytas w swoim domu z wyjątkowego produktu, który znajdziesz w lesie.
Kotlety schabowe to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń. Choć wydaje się proste, to odpowiednio przyrządzone mogą zaskoczyć głębią smaku i soczystością. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, która nada mięsu wyjątkowego aromatu...