Jeśli lubisz zjeść dobry rosół, to ten z przepisu Ewy Wachowicz jest właśnie taki. Znana restauratorka dodaj do niego składnik, który może zaskoczyć. Jednak gwarantuje on doskonały smak rosołu.
Rosół to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Każda gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na ten aromatyczny wywar. A co, jeśli powiemy ci, że nawet znana restauratorka, Ewa Wachowicz, ma swój mały sekret na wyjątkowy rosół?
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Naleśniki to danie szybkie i pyszne. Można podać je na wiele różnych sposobów. Jednak najważniejsze jest to, by naleśniki wyszły puszyste jak chmurka. Ewa Wachowicz wie, jak uzyskać taki efekt.
Rosół może smakować jeszcze lepiej. Wypróbuj przepis i ugotuj tę ulubioną zupę tak, jak robią to na Śląsku. Jeden składnik może szokować, ale to właśnie dzięki niemu smakuje obłędnie. Tej tradycyjnej zupy nie ugotujesz już w inny sposób.
Kulinarny program Karola Okrasy nosi tytuł „Okrasa łamie przepisy”. I rzeczywiście – w tym wypadku odszedł od tradycyjnej receptury ciasta na pierogi. Czy w dobrym kierunku? Każdy może się przekonać.
Naleśniki na mleku to najbardziej tradycyjny przepis w wielu domach. Żeby jednak wyszły prawdziwie puszyste, płyn ten nie wystarczy. Nie trzeba dodawać, że nie zastąpi go również woda.
Naleśniki to jedno z tych dań, które kojarzy się z dzieciństwem i domową atmosferą. Choć przygotowanie ich wydaje się banalnie proste, to jednak wielu osobom zdarza się, że ciasto wychodzi za grube, za rzadkie lub naleśniki przywierają do patelni. Sł...
Podstawowa zasada kulinarna mówi, że im mniej szumowin, tym rosół staje się bardziej klarowny. Szumowiny, czyli tzw. męty, to białko zwierzęce, które pod wpływem wysokiej temperatury ścina się i tworzy szaro-brązową pianę na powierzchni wywaru. Choć...
Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs nie tylko do przygotowania dania głównego, ale również przy gotowaniu rosołu. Nie każda część nadaje się jednak do stworzenia pysznego i aromatycznego wywaru.
Rosół to klasyczne danie, które gości na stołach w wielu polskich domach, szczególnie w niedziele i święta. Tradycyjnie wzbogacany jest pietruszką, lubczykiem i innymi ziołami. Jednak istnieje jeden zielony dodatek, który może całkowicie odmienić sma...