Polska firma po intensywnych badaniach nad mięsem komórkowym z kurczaka i testach wkrótce wejdzie na szerokie wody. "Wcześniej oglądaliśmy produkt pod mikroskopem, teraz przyszedł czas, by wrzucić go na patelnię" — mówi Wiesław Macherzyński, COO i współwłaściciel LabFarmu, w rozmowie z "Forbes".
Zdjęcie tego kurczaka wzbudziło sensację bynajmniej nie ze względu na to, jaki jest apetyczny. Kobieta pokazała świeże mięso z piersi, które zostawiła na kilka minut na blacie. Tuszka stała się, delikatnie mówiąc, mało apetyczna, ale zjawisko ma swoj...
Kotlety pożarskie to klasyk, który kojarzy się przede wszystkim z domowymi obiadami i minioną epoką. Ile domów, tyle wersji, ale podstawą przepisu jest zazwyczaj kurczak. Zdecydowałam się zamienić go na inny rodzaj mięsa i nie zawiodłam się.
Teściowa skrytykowała moje roladki z kurczaka. Stwierdziła, że mięso jest przesuszone, a cała potrawa zbyt dietetyczna i brakuje jej sosu. Nie poddałam się. Następnym razem zrobiłam roladki inaczej i trafiłam w gust seniorki. Dwa razy pytała, czy to...
Kotlet de volaille, zwany u nas dewolajem lub devolayem, do doskonały przepis. Jednak można go modyfikować, dodając do niego inne doskonałe dodatki. Tu prezentujemy szpinakowy farsz takiego złocistego drobiowego przysmaku. Poza dobrym przepisem, wart...
Polska firma otrzymała pieniądze na rozwój technologii produkcji mięsa komórkowego. Dotąd projekt finansowano ze środków prywatnych. Dzięki dofinansowaniu od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, firma LabFarm będzie mogła rozwijać badania, zwiększyć m...
Latem chętnie jemy ryby, bo ich mięso jest delikatne... i kojarzą się z wakacjami nad morzem. Jeśli napotkacie tą rybę na urlopowych szlakach, warto ją zamówić. Zostajesz w domu? Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Czy mięso z kaczki to naprawdę zdrowy wybór? Odkryj, jakie korzyści zdrowotne płyną z jej spożywania, jakie zagrożenia mogą się z tym wiązać oraz jak ekologiczne i etyczne aspekty hodowli wpływają na jakość tego mięsa. Dowiedz się, czy warto włączyć...
Chociaż jesiotr był niegdyś przysmakiem na królewskich stołach, dziś coraz rzadziej gości na naszych talerzach. To prawdziwa szkoda, ponieważ to wyjątkowe stworzenie, nazywane często "żywą skamieniałością", ma wiele do zaoferowania. Jego delikatne, j...
Listopadowe święta to nie tylko czas zadumy, pamięci i patriotycznych uniesień. Kilka dodatkowych dni wolnego zachęca do rodzinnych spotkań z dalszą rodziną. A jak odwiedziny, to i obiad. Klasyczne schabowe czy pieczony kurczak już na niewielu z nas...
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach. Tani, smaczny i uniwersalny, stanowi podstawę wielu dań. Okazuje się jednak, że jedna część tego mięsa może być szkodliwa dla zdrowia. Są w niej duże ilości bakterii i pasożytów.