Od Kijowa do Korytarza Suwalskiego – mokradła staną się nową tarczą wschodnią Europy. Wydawałoby się, że ekologia i obrona militarna to dwie zupełnie różne, a nawet wykluczające się dziedziny. Ale nie w tym przypadku. Okazuje się bowiem, że ponowne nawodnienie wysuszonych niegdyś bagien i grzę...
Rozbudowa portu w Świnoujściu nie jest na rękę Niemcom. Próbują oni zatem pokrzyżować te plany rękami aktywistów klimatycznych. Skarga organizacji „Lebensraum Vorpommern”, złożona do sądu administracyjnego, spowodowała, że prace przy porc...
Niemiecka Republika Demokratyczna (NRD) stanowi ciekawy przykład pokazujący zarówno potencjał, jak i ograniczenia wpływu polityki ekonomicznej na dzietność. W państwie tym wprowadzono szereg ekonomicznych polityk, niektórych bardzo radykalnych. Dzięk...
Kilkanaście pociągów dalekobieżnych PKP Intercity zostanie zmuszonych do zaplanowanego, godzinnego postoju na wybranych stacjach. To rutynowa operacja, która ma kluczowe znaczenie dla zachowania integralności rozkładu jazdy i zapewnienia punktualnośc...
Jest piątek, 31 października. Dzisiaj poranek ma być słoneczny, a później niebo będzie zachmurzone. Jednak nie są zapowiadane opady deszczu. Termometry pokażą od 5°C do 12°C. Temperatura odczuwalna będzie podobna. Wiatr się uspokoi, nie powinno wiać...
Decyzja Chin o wydłużeniu ograniczeń lotów do Japonii do marca 2026 roku stanowi poważne zagrożenie dla jednej z kluczowych gałęzi japońskiej gospodarki – turystyki, która w ostatnich latach stała się istotnym motorem wzrostu. Chiński rynek turystycz...
Zapomnij o tradycyjnych ruskich. Odkryj pierogi szlachcice – podlaski przysmak, który skradł moje serce. Ich sekret? Surowe ziemniaki i boczek, które tworzą niepowtarzalny smak. Przygotujesz je łatwo, a efekt zaskoczy każdego. Spróbuj i przekonaj się...
Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wyb...
Kreplachy to popularne w kuchni żydowskiej pierogi faszerowane mięsem, ale czasem też z warzywami w środku. Najczęściej mają trójkątny kształt i pływają w rosole. Chociaż można je podsmażyć na patelni, w towarzystwie aromatycznego bulionu nabierają n...
Pierogi to jedno z dań, które nierozerwalnie kojarzy się z domową, pyszną kuchnią, pełną ciepłych wspomnień. Pysznych sposobów na farsz jest cała masa, ale to właśnie ten farsz z dodatkiem grzybów podbije kubki smakowe.