Naturalne wyroby od lokalnych producentów można było kupić w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Chętnych nie brakowało. Stali klienci przychodzą tu od lat i zachwalają żywność wytwarzaną dawnymi metodami.- Oferuję towary ekologiczne, czyli kiełbaskę z kozy, z wieprzowiny. Kiedyś w chlewni miałem sto ś...
Każdy, kto choć raz próbował obrać kiełbasę ze skórki, wie, że nie zawsze jest to proste zadanie. Czasami osłonka mocno przylega i zamiast gładkiego kawałka mięsa zostają poszarpane fragmenty. Tymczasem istnieje banalnie prosty trik, który sprawia, ż...
Agro Show od lat przyciąga tłumy rolników, ciekawskich i wycieczki klasowe. Zwiedzający głodni są widoku maszyn i ciekawostek technicznych, ale w końcu robią się głodni dosłownie. I jak co roku czeka ich szok, bo wychodzi na to, że cena kiełbasy z gr...
Choć leczo na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni, wciąż pozostaje daniem niezwykle elastycznym - otwartym na nowe pomysły i lokalne dodatki. W tej wersji Karolina Stolarska-Bigos proponuje odsłonę drobiową, jesienną i zaskakującą, w której obok k...
Przy galopujących cenach żywności i w związku z tym spadku zasobów finansowych, może warto powrócić do robienia przetworów, które pozwolą na choćby niewielkie oszczędności a nadwyżki owoców będzie można sprzedać.
Sałatka węgierska do słoików to sposób, by zamknąć w słoiku smaki lata i cieszyć się nimi przez całe chłodne miesiące. Dzięki temu przepisowi masz pod ręką gotowy, kolorowy dodatek do obiadu, który zachwyca aromatem, chrupkością i naturalnym smakiem...
Ponieważ lato pomału zmierza ku końcowi, to i warto korzystać z jego dobrodziejstw. Wrzesień mocno nas rozpieszcza od strony kulinarnej. Smak sezonowych warzyw i owoców warto zamknąć w słoikach. Maliny, śliwki, jabłka czy inne owoce na dżem większość...
Dziś w "halo tu polsat" Krzysztof Ibisz i Ewa Wachowicz szykowali powidła śliwkowe u boku ekspertki, Natalii Maszkowskiej. Gdy zaś słodki przysmak trafiła do słoików, nasza gościni dokładnie i wyczerpująco opowiedziała, jak dobrze zapasteryzować prze...
Polacy coraz chętniej sięgają po domowe przetwory, stawiając na smak, jakość i tradycję. Jak wynika z najnowszego Barometru Providenta, aż trzy czwarte respondentów woli własnoręcznie przygotowane słoiki niż produkty ze sklepu. Regularne robienie zap...