Trudno wyobrazić sobie kuchnię Polską bez roślin strączkowych. Najwięcej w kuchni używamy grochu, ciecierzycy, soczewicy i oczywiście fasoli. Dania z tymi warzywami są zdrowe, pożywne i rozgrzewające. Dlatego warto je jeść szczególnie teraz, gdy jesienne chłody dają się nam we znaki. Zupa fasolowa j...
Jeśli myślisz, że zupa fasolowa zawsze jest ciężka i "obciążająca", czas zmienić podejście. Dzięki małemu sekretowi, klasyczna fasolowa zyskuje głębię smaku, pozostając lekką i pożywną. Sprawdź, jak przygotować ją tak, by rozgrzewała, syciła i zachwy...
Kremowy, pachnący latem i pełen grzybowego aromatu – sos kurkowy z białym winem to mała kulinarna sztuczka, która potrafi wynieść zwykłe danie na zupełnie nowy poziom. Wystarczy podmienić bulion na kilka łyżek wytrawnego wina, by sos zyskał głębię, l...
Karmel kojarzy się zwykle z białym cukrem, masłem i śmietanką, czyli składnikami, które nie zawsze mają wiele wspólnego ze zdrowym stylem życia. Tymczasem istnieje prosty sposób, by przygotować słodką polewę bez dodatku cukru – wystarczy sięgnąć po s...
Znasz to uczucie, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, a twoja lodówka świeci pustkami? Mamy dla ciebie przepis, który uratuje cię w tak trudnej sytuacji. Ten przepis na szybkie ciasto czekoladowe po prostu musisz znać. Robi się je w mgnieniu oka,...
Jennifer Lopez od lat inspiruje nie tylko muzyką i filmami, ale również swoim stylem. Jednym z jej ulubionych elementów garderoby są szerokie spodnie - od garniturowych, przez lniane, aż po jeansy. Ten trend, który powrócił na salony i ulice, może do...
Kinga Preis i Piotr Borowiec poznali się, gdy on był jeszcze żonaty. Ich związek wywołał przed laty spory skandal, ale para przetrwała próbę czasu i jest razem od blisko trzech dekad.
Oszustwa w internecie i podczas rozmów telefonicznych zdarzają się coraz częściej. Naciągacze stosują coraz bardziej pomysłowe metody, a ich ofiarami mogą paść nawet osoby ostrożne. Szczególnie groźne są telefony z nieznanych numerów, które mogą wygl...
Placki ziemniaczane to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale niestety nie każdy ma czas i chęci, żeby stać długi czas przy tarce i walczyć z twardymi ziemniakami. Na szczęście jest prostszy sposób z wykorzystaniem narzędzia które większość z nas ma w...
Kochamy omlety, w naszym domu pojawiają się regularnie. Czasem robię wersję wytrawną z warzywami, innym razem smażę puszyste placki na słodko i smaruję je masłem orzechowym. Ostatnio odkryłam zupełnie inną wersję, w której główną rolę gra pewna przyp...