Sezon na śliwki w pełni, na straganach i w sklepach kuszą kuliste renklody, drobne i słodkie węgierki, śliwki odmiany rana i rozpływająca się w ustach dąbrowicka. Te i wiele innych odmian jemy na surowo, często też przygotowujemy z nich przetwory - najczęściej są to oczywiście powidła. O nich właśni...
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz, ma przepis, który podbije serca miłośników słodkości. Te powidła to majstersztyk, bo łączy śliwki węgierki z nietypowym składnikiem. Połączenie jest tak genialne, że nie da się przestać jeść.
Ciasto ze śliwkami to jesienny przebój. Warto piec je jak najczęściej, zwłaszcza że śliwki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na ich wykorzystanie jest klasyczny deser przy...
Domowe przetwory to doskonały sposób, by zatrzymać smak lata na dłużej. Za te, które teraz zrobisz, będziesz sobie dziękować zimą. Owocowe dżemy, konfitury, kompoty czy soki są zdrowe, pełne witamin, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. W dodatk...
Dziś w "halo tu polsat" Krzysztof Ibisz i Ewa Wachowicz szykowali powidła śliwkowe u boku ekspertki, Natalii Maszkowskiej. Gdy zaś słodki przysmak trafiła do słoików, nasza gościni dokładnie i wyczerpująco opowiedziała, jak dobrze zapasteryzować prze...
Nadeszła doskonała pora na przygotowanie marynowanych grzybków. To jedna z najlepszych przekąsek na jesienną kolację, ale przepis na nią nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Jeśli dodamy za dużo octu, zupełnie zepsujemy smak. Z tego względu...
Ma kolor, ma aromat i ma wartości, ale brakuje mu tylko jednego. Docenienia poza Bałkanami. Nie wiadomo, czy to sos, czy smarowidło, ale jedno jest pewne, ajvar całkowicie odmienia smak codziennych posiłków i wprowadza do nich sporo zdrowia.
Zapotrzebowanie kraju na energię elektryczną będzie rosło, a dostępność mocy istniejących elektrowni węglowych maleje. Najszybciej i najtaniej jest dodać więcej gazu, ale to może oznaczać kłopoty w dalszej przyszłości.
Chyba każda pani domu wie, jak ważna jest pielęgnacja podłogi w domu, by latami cieszyła oko eleganckim wyglądem. Niekiedy jednak zdarza się, że sklepowe środki do podłóg rozczarowują nas, a parkiet wygląda tak sobie. Jak to zmienić? Wystarczy wspomó...
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Chcąc jednak, by smakowały idealnie i były chrupiące oraz złociste, warto wypróbować dość zaskakującą dla niektórych metodę, jaką jest przyrządzenie ich bez użycia mąki. Podpowiadamy, jak zrobić...