Znasz to uczucie, kiedy rosół gotuje się od godziny, pachnie całkiem nieźle, a mimo to po spróbowaniu smakuje nijako? To wcale nie musi oznaczać kulinarnej porażki. Istnieje prosty trik, który w ostatnich minutach gotowania potrafi całkowicie odmienić smak bulionu i spowodować, że będzie aromatyczny...
Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy, a krupnik na rosole może być gwiazdą twojej kuchni – pod warunkiem, że przygotujesz go z małym trikiem, który podwaja smak. Ta znienawidzona zupa z dzieciństwa, stanie się twoją ulubioną.
Wszyscy dążymy do jakiejś formy samodoskonalenia. Chcemy biegać szybciej, żyć zdrowiej, czuć się lepiej i spać spokojniej. Jednak słowo "lepiej" dla każdego z nas oznacza coś zupełnie innego.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu polskich domach rosół nie zawsze powstawał z kury. Prababcie często sięgały po mięso, które dziś budzi mieszane uczucia – gołębia. Ptaki hodowano nie tylko z myślą o listach czy konkursach, ale też jako cenne źr...
Rosół - niby polski klasyk, a jednak wciąż potrafi przysporzyć wielu problemów. A to wychodzi zbyt blady, a to mało aromatyczny. Częstą bolączką jest też mętny wywar. Co zrobić, by nam się to nie przytrafiło? Zastosować patent, który uratował już nie...
Pyszny, pachnący i klarowny rosół to duma każdego kucharza. Czasami jednak na talerzu ląduje bulion o mlecznym zabarwieniu. W smaku ujdzie, ale wygląd pozostawia wiele do życzenia i budzi niesmak. Dlaczego nie wyszedł klarowny, choć bardzo się nad ni...
Na rosół chętnych nie brakuje, szczególnie jesienią i zimą. Warto zadbać o to by był nie tylko smaczną, ale też zdrową zupą. Z pomocą przychodzi rzadko spotykana w zupach kaczka.
Choć rosół od pokoleń króluje na polskich stołach, szczególnie w niedzielne popołudnia, czasem nie wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Bywa mętny, mało esencjonalny i brakuje mu wyrazistego smaku. Na szczęście za ten efekt najczęściej odpowiada jede...
Rosół to klasyka polskiej kuchni – aromatyczny, klarowny, pełen smaku i wspomnień z rodzinnego domu. Wydaje się prosty do przygotowania, ale każdy, kto choć raz próbował, wie, że łatwo popełnić błąd. Jednym z najczęstszych winowajców nieudanego bulio...
Choć rosół jest daniem uniwersalnym i obecnym w całej Polsce (a także poza nią), ten śląski, znany jako nudelzupa, nabiera szczególnego znaczenia - bywa pierwszym talerzem podawanym przy świątecznym stole, niedzielnym obowiązkiem i sprawdzianem kuli...