Zupa ogórkowa niejedno ma imię. Można na przykład przygotować ją na świeżych ogórkach. Odbiega to nieco od tradycji, ale w bardzo dobrym kierunku. Kto nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić.
W upalne dni apetyt nie dopisuje. Na szczęście znalazłem przepis, który przychodzi mi z pomocą w takich sytuacjach. Łączę pieczarki z żelatyną i mam pyszną przekąskę na zimno. Nie wyobrażam już sobie bez niej sezonu letniego.
Z zalania cukinii tą masą powstaje prawdziwie tani obiad. Składa się on wyłącznie z wielosezonowych warzyw i jajek, można więc jeść taki przez cały rok. Będzie odmianą od tradycyjnej kuchni polskiej, pełnej mięsa i mącznych dań. U mnie w domu mogliby...
Oto przepis na dość nietypową potrawę: jajka zapieczone z duszonymi warzywami. Nie brzmi dziwnie, ale jej wykonanie jest naprawdę oryginalne. Tak też prezentuje się po przygotowaniu.
Zrób na obiad to sycące śląskie danie, a cała rodzina będzie zachwycona. Jest nie tylko pyszne, ale też tanie, bo potrzebne produkty kosztują grosze. W dalszej części dowiesz się, jak łatwo zrobić ten śląski przysmak.
Czasami potrzebujemy szybkiego i prostego rozwiązania na pyszny deser lub dodatek do ciasta. Tradycyjne kremy budyniowe wymagają długiego ucierania masła i jajek, co bywa czasochłonne. Na szczęście istnieje alternatywa - krem budyniowy bez masła i ja...
Wyobrażasz sobie ciasto bez pieczenia? Ten przepis przekona cię, że słodkości bez używania piekarnika są jeszcze lepsze. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut.
Smażone jogurtowe przekąski są sposobem na szybki głód. Mogą się sprawdzić jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska. Są przy tym szybkie w przygotowaniu i mają ciekawy, kremowy posmak. Lepiej zrobić je w ilościach hurtowych, bo znikają błyskaw...
Ziemniaki to warzywo absolutnie wielofunkcyjne. Popularny dodatek do obiadu przygotowany nieco inaczej może odgrywać na stole także pierwsze skrzypce. Aby zaserwować danie, które jest pomysłowe i sycące jednocześnie, potrzebujesz tylko kilku prostych...
Mandarynkami zajadamy się jesienią i zimą. W takim wydaniu ich jednak jeszcze nie widziałaś. Połóż owoce na patelni, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Ten pomysł nie może czekać aż do świąt.
Chrupiąca skórka to marzenie każdego miłośnika pieczywa. Jednak świeżość chleba to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy chcemy cieszyć się nim przez kilka dni. Czy istnieje prosty sposób, aby nasze pieczywo dłużej zachowało swoje walory smakowe? Okazuje...