Pan con tomate to kataloński pomysł na grzanki z czerstwego chleba. Nie po raz pierwszy okazuje się, że geniusz tkwi w prostocie – są pyszne i banalne w przygotowaniu. Aż dziwne, że w Polsce mało kto robi takie pieczywko na przekąskę. Świetnie smakują jako dodatek do zup kremów lub z wyrazistą pastą...
Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Delikatne, wilgotne i pełne aromatu korzennych przypraw – pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. W tej wersji ma jednak coś wyjątkowego – dodatek musu...
Uwielbiam wypieki mojej teściowej. Smakują obłędnie, a do tego pięknie prezentują się na stole. Jej ulubionym, jesiennym ciastem jest bez dwóch zdań to marchewkowe. Pokochała je cała rodzina. Wychodzi nie za słodkie, wilgotne z korzennymi nutami. Kon...
Wakacje w hotelach z opcją all inclusive od lat cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Swobodny dostęp do jedzenia i napojów to dla wielu osób synonim beztroskiego wypoczynku. Jednak za tą wygodą kryje się poważny problem — ogromne ilości wy...
Przy szybko rosnących wydatkach wiele osób poszukuje różnych sposobów na oszczędzanie, a jednocześnie nie ma zamiaru rezygnować z podstawowych wygód. Wbrew pozorom jest to osiągalne, na przykład poprzez zmianę naszego podejścia do prania ubrań. Możem...
- OZE z biogazu to jedyne odnawialne źródło, które może produkować wtedy, kiedy Polska naprawdę potrzebuje energii, gdy nie wieje wiatr i nie świeci słońce. Jednocześnie na wsi marnują się cenne surowce: gnojowica, obornik, kiszonki poprodukcyjne, re...
"Sandra's Matcha" budzi w uniwersum TikToka zaskakująco wielkie emocje. Niedawno matchę Kubickiej skrytykował Dominik Rupiński, a teraz nagraniem w podobnym tonie podzieliła się Julia Szponer. Jej również nie smakowało i kubek wylądował w koszu.
Przyjaciele i dawni podopieczni wspominali zmarłego Waldemara Dąbrowskiego - 17 września to dzień urodzin założyciela toruńskiego Ośrodka Mateusz. Między dwiema brzozami stanął kamień - obok coś w rodzaju epitafium...Waldemar Dąbrowski skończyłby teg...
— Mam znajomych, co chwilę popracowali w gastronomii, zrobili jakiś staż, a potem po prostu zgnili u rodziców — mówi Oliwka. — Teraz siedzi w swoim dawnym pokoju, w którym w podstawówce przyjmowała koleżanki z klasy — opisuje matka 33-letniej Karolin...
Przyzwyczailiśmy się, że past takich jak hummus czy smalec z fasoli używamy jako dipu do maczania warzyw lub krakersów. Jednak taka pasta może z powodzeniem zastąpić również masło w codziennych kanapkach. Podaję przepis na lekką wersję bez strączków.