Niemal żaden obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. Jeśli sięgniesz po ten przepis na złocistą surówkę, nie musisz obawiać się, że nikt po nią nie sięgnie. Jest tak smaczna, że wyjadać ją można prosto z miseczki. I wyjdzie to wszystkim na dobre, bo jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.
Buraczki to pyszny tradycyjny dodatek do obiadu. Pasują do mielonych, schabowych czy pieczeni. Jednak można je też podawać do kolacji, bo świetnie współgrają na przykład z humusem. Podpowiadamy, jak je przygotować i czym doprawić, by były najlepsze.
To nie tylko przyprawa, ale też obowiązkowy element domowej apteczki. Medycyna ludowa od wieków ceni oregano za działanie lecznicze, z czasem jednak poprzestaliśmy na posypywaniu nim pizzy. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę roślinę.
Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla...
Już za chwilę będziesz po tą przyprawę częściej sięgać, bo jest świetna do szarlotki. Trudno też wyobrazić sobie bez niej herbatę zimową czy grzane wino. Tak, chodzi o goździki. Cenisz je za niezwykły aromat, a czy wiesz, że ta przyprawa ma niezwykłe...
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Znany ze swojego działania w mediach społecznościowych dietetyk dr Bartek Kulczyński przedstawił swój przegląd najzdrowszych napojów. Kiedy wskazywał zwycięzcę, sam zdawał sobie sprawę, że dla wielu może to być zdziwieniem.
Czy wiesz, że zielone śliwki to nie tylko doskonały składnik przetworów, ale także prawdziwa bomba wartości odżywczych? Odkryj zaskakujące korzyści zdrowotne tych soczystych owoców, które mogą przyczynić się do poprawy twojego trawienia i funkcjonowa...
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią...
Mięso jemy często, a nawet zbyt często. Jednak, jeśli już po nie sięgamy, warto wybierać to zdrowe i wartościowe. Podpowiadamy, jakie mięso jest najzdrowsze. Przygotuj je nie tylko na obiad, bo naprawdę warto.