To danie powstaje błyskawicznie, a wygląda i smakuje tak, jakby spędziło w piekarniku długie godziny. Ziemniaki tworzą tu swoisty spód, mięso doprawione curry i pieprzem dodaje wyrazistości, a całość przykrywa ser, salami i cebula – zestaw prosty, ale efektowny, przypominający skrzyżowanie pizzy i k...
Makaronowa zapiekanka z klopsikami to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Wystarczy makaron, soczyste klopsiki i aromatyczny ser, aby stworzyć obiad, który pokocha cała rodzina. Sprawdź, jak zrobić tę zapiekankę krok po kr...
Zaraza ziemniaczana to jedna z tych rzeczy, która spędza sen z powiek ogrodników. Szybko rozprzestrzenia się po krzaczkach i potrafi w kilka chwil zniszczyć całą uprawę. W sklepach znajdziemy sporo preparatów na tę chorobę, ale jeśli nie chcesz używa...
W sobotni poranek w kuchni "halo tu polsat" Mateusz Gessler proponuje klasyk w nowoczesnym wydaniu - zapiekankę na chrupiącej bagietce z aromatycznym farszem pieczarkowym, kremowym beszamelem i delikatnym serem port salut. Całość wieńczy obowiązkowy...
Przepis na sycące danie obiadowe zawsze warto mieć pod ręką. Przydaje się przede wszystkim w chłodniejsze miesiące lub po dniu pełnym wyzwań. Zapiekanka kebab posmakuje osobom lubiącym aromatyczne potrawy.
Sycąca zupa ziemniaczana pachnąca wędzoną kiełbasą - jesienią i zimą to idealny obiad, który wystarcza za dwa dania. Przepis Mateusza Gesslera jest nie tylko wyjątkowo prosty i szybki, ale też wyjątkowy w smaku. A sekretem doprawienia jego ziemniacza...
Tradycyjne zapiekanki są czasochłonne, ciężkie i wysokokaloryczne, zwłaszcza gdy łączą ziemniaki ze śmietanką i serem. Wykorzystanie innej bazy pozwala skrócić czas pieczenia, obniżyć kaloryczność nawet o kilkadziesiąt procent i wzbogacić danie w pot...
Niepozorne na pierwszy rzut oka, a jednak niezwykle dopracowane - tak można by opisać to danie Jurka Sobieniaka, w którym domowa prostota spotyka się z niemal restauracyjną finezją. Medaliony z indyka, duszone w bulionie kolagenowym, mają w sobie sma...
W serowym penne Mateusza Gesslera najważniejsza jest równowaga - makaron łączy się więc z gęstym, winno-pomidorowym sosem, boczek wnosi wyraźny, dymny akcent, a cheddar i mozzarella zamieniają całość w danie o niezwykłej intensywności. To proste poł...
Są takie miejsca, w których czas się zatrzymał. Płynie inaczej, wolniej, a ty musisz się do tego dostosować, a precyzyjniej: skorzystać z tego. Takim miejscem jest niewątpliwie "Smak Podlasia — Ostoja Szumiłówka". To tam zjedliśmy najlepszą babkę zie...