Pamiętasz ten smak dzieciństwa? Słodki, lekko kwaskowaty napój, który babcia serwowała zimą, rozgrzewając zmarznięte dłonie? To właśnie domowy sok z czarnych winogron – prawdziwy eliksir zdrowia i młodości, którego przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie.
Ci, co pamiętają, wspominają z rozrzewnieniem. Z kolei tych, których jedzenie świeżonki ominęło, może nawet brzydzić idea samego świniobicia i spożywania świeżego mięsa. Przypomnijmy jednak, czym było to znane niegdyś danie.
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Większość z nas przechowuje je w domu. Zdarza się, że po kilku dniach zaczynają kiełkować. Można tego uniknąć. Wystarczy, że wrzucisz do worka pewien owoc, a ziemniaki zachowają świeżość na dłużej.
Latem wszystkie warzywa i owoce smakują, nie inaczej jest z marchewkami. Zimą z reguły mamy dostęp do produktów ze szklarni lub importowanych, którym wiele brakuje. Mój dziadek ma jednak patent na przechowywanie marchewek.Jego trik jest banalny, dzia...
Dobry pieczony boczek wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziadek zdradził mi jedną istotną zasadę, dzięki której przysmak zawsze wychodził mu fantastycznie. Takiej rady się nie spodziewałam.
Orzechy włoskie to jedna z najbardziej popularnych odmian w tej kategorii w Polsce. Aż zadziwiające, że jest tak mało sztuczek, które pomagają je obrabiać. Ale ta jedna jest warta uwagi.
Jaka jest najsmaczniejsza jajecznica? To ta, którą robił mój dziadek. Nie żałował do niech swoich tajnych składników. Jajecznica wychodziła jak żadna inna i była bardzo pożywna.
Masz czosnek w ogródku? Z własnej uprawy jest najlepszy. Jednak dużo zależy od tego, jak go będziesz przechowywać po zbiorach. Jeśli o to nie zadbasz, ząbki stracą charakterystyczny smak i aromat oraz przesuszą się. Metoda dziadka Bronka sprawia, że...
Podróżowanie ma tę zaletę, że istnieje wiele różnych sposobów, aby tę pasję realizować. Jedni stawiają na organizację spontanicznego wyjazdu we własnym zakresie, inni wolą odpoczywać w luksusowych warunkach. Jednakże korzystanie z hotelowych usług, n...
Oto niezawodny przepis na sernik bez spodu. Idealne wykonanie tego ciasta nie jest łatwe, bo ma ono skłonność do pękania. Dzięki prostym poradom w całości eliminujemy to ryzyko.
Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.