W świecie fascynującej przyrody, który często pozostaje poza zasięgiem naszego codziennego życia, istnieje ukryte królestwo pełne tajemniczych organizmów. Grzyby, choć znane głównie jako składnik kulinarny, kryją w sobie niezwykłą różnorodność form i kolorów, które wciąż pozostają nieodkryte.
Słuchanie nieprzemyślanych porad może nas wpędzić w niemałe problemy. Te grzyby wcale nie są dobre — wbrew temu, co wiele osób twierdzi, a ich namaczanie w wodzie z solą w niczym nam nie pomoże. Wyjaśnijmy w końcu raz a porządnie, o co chodzi z tymi...
Atlasy, leksykony, podręczniki - wszystkie będą musiały zyskać wkrótce nowe wydania. Międzynarodowy Kongres Botaniczny podjął decyzję, by zmienić nazwy setek roślin. Podczas szczytu w Madrycie zdecydowano, że są one obraźliwe, zakorzenione w rasizmie...
Zbieranie grzybów to popularne hobby wielu Polaków. Jednak nie wszyscy wiedzą, że grzybobranie podlega pewnym regulacjom mającym na celu ochronę naszych lasów i ich ekosystemów. Sprawdź, gdzie możesz zbierać grzyby bez obaw o mandat i jakie zachowani...
Sezon na grzybobranie już się rozpoczął. Wybierasz się z koszem do lasu? Jeśli masz swoje sprawdzone miejsca, to nie powinno być kłopotu, ale te nowe lepiej sprawdzić. Zbieranie grzybów nie jest dozwolone wszędzie, co pomaga chronić lasy i ich ekosys...
Najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem na zachowanie żywotności grzybów jest ich suszenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu, warto przypomnieć sobi...
Słusznie grzybów jest najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości. Poznaj patent, dzięki któremu zatrzymasz również smak oraz aromat. Sposób jest nie tylko łatwy, ale i szybki, a to przecież ważne, bo dzięki temu wysuszysz całą masę grzybów.
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?
Sezon grzybowy to prawdziwa uczta dla smakoszy. Nic tak nie cieszy podniebienie jak aromatyczne dania przyrządzone z leśnych darów. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej podkreślają ich naturalny aroma...
Klasyfikacja grzybów jako gatunku od lat nastręcza naukowcom licznych kłopotów. Teraz grzyby stały się też obiektem zainteresowań resortu zdrowia, który planuje zmienić przepisy odnoszące się do ich przechowywania.
Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.