Podroby przez wiele lat były uznawane za jedzenie dla najuboższych. Obecnie zyskują na popularności wśród szefów kuchni. Wątróbka, serduszka oraz móżdżek nie budzą już większych kontrowersji, jednak świńskie uszy nadal często wzbudzają niechęć. Zupełnie niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowane...
Jest uniwersalna, smaczna, tania i można ją kupić na każdym straganie. To wszystko powoduję, że latem cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw. Jednak nie zawsze powinno się ją jeść. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Nasi przodkowie jedli je chętnie, a teraz uważane są za egzotyczny przysmak. Te smaczne i zdrowe owoce mogą być nie tylko pyszną przekąską, ale też ciekawym dodatkiem do różnych dań. Pasują do mięsa, sałatek, a nawet ciast i deserów. Powinni się do n...
Właśnie dziś zaczyna się karnawał, który w tym roku jest wyjątkowo długi, bo potrwa do pierwszego tygodnia marca. Zdążymy na pewno przetestować wszystkie słodkości, które tradycyjnie je się w tym czasie. Może coś z Chorwacji? Krostule są przepyszne.
Spacerując po hiszpańskich tapas barach, trudno nie zauważyć miseczek pełnych małych, zielonych papryczek, często podawanych jedynie z gruboziarnistą solą i lampką lokalnego wina. To padrón, przysmak, który w Hiszpanii cieszy się ogromną popularności...
Po tym, jak litewskie władze w połowie lipca wprowadziły zakaz wjazdu samochodów na białoruskich rejestracjach, 17 sierpnia Wilno, stosując się do unijnych sankcji, poszło na pewne odstępstwa.
Litwa obawiając się potencjalnego ataku ze strony Rosji i Białorusi przygotowuje swoje społeczeństwo do obrony. W planach ratunkowych nie zapomniano również o zabezpieczeniu dziedzictwa narodowego. Cenne są doświadczenia Ukrainy.
Na Litwę nie wpuszczono transportu 74 kotów, które z Białorusi tranzytem przewożono do Niemiec. Litewskie służby graniczne w Miednikach zwróciły uwagę na poważne naruszenia warunków transportu zwierząt. W furgonetce, którą były przewożone zwierzątka...
Kotlety schabowe to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń. Jednak, jak się okazuje, wiele z nas popełnia te same błędy podczas ich przygotowania. Słynna restauratorka, Magda Gessler, nie ukrywa swojego zdziwienia i rozczarowania, obserwuj...
Latem tradycyjnie już wiele osób wybiera się nad Bałtyk. Wakacyjny czas sprzyja wydawaniu większej ilości pieniędzy, szczególnie w restauracjach. W miniony weekend zachodniopomorski sanepid przeprowadził kontrole w nadmorskich lokalach gastronomiczny...
Ręka do góry, kto zdążył pokłócić się o nazewnictwo jagód i borówek. Czas zakopać topór wojenny, bo zaczęliśmy nim wymachiwać, jak podczas zajadłych dyskusji o wychodzeniu na dwór i na pole. Napiszę przewrotnie: nie ma dobrej odpo...