Spacerując po hiszpańskich tapas barach, trudno nie zauważyć miseczek pełnych małych, zielonych papryczek, często podawanych jedynie z gruboziarnistą solą i lampką lokalnego wina. To padrón, przysmak, który w Hiszpanii cieszy się ogromną popularnością i znika z talerzy w mgnieniu oka. W Polsce wciąż...
Jest uniwersalna, smaczna, tania i można ją kupić na każdym straganie. To wszystko powoduję, że latem cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw. Jednak nie zawsze powinno się ją jeść. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Nasi przodkowie jedli je chętnie, a teraz uważane są za egzotyczny przysmak. Te smaczne i zdrowe owoce mogą być nie tylko pyszną przekąską, ale też ciekawym dodatkiem do różnych dań. Pasują do mięsa, sałatek, a nawet ciast i deserów. Powinni się do n...
Podroby przez wiele lat były uznawane za jedzenie dla najuboższych. Obecnie zyskują na popularności wśród szefów kuchni. Wątróbka, serduszka oraz móżdżek nie budzą już większych kontrowersji, jednak świńskie uszy nadal często wzbudzają niechęć. Zupeł...
Właśnie dziś zaczyna się karnawał, który w tym roku jest wyjątkowo długi, bo potrwa do pierwszego tygodnia marca. Zdążymy na pewno przetestować wszystkie słodkości, które tradycyjnie je się w tym czasie. Może coś z Chorwacji? Krostule są przepyszne.
Z pomocą w upalne dni przychodzi nam woda z dodatkiem grejpfruta. Taki napój jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu, a dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia masy ciała. Grejpfrut ma o wiele więcej cennych właściwości, takich jak m.in. obn...
Renklody, te zapomniane skarby sadów, oferują nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne. Odkryj ich historię, wartości odżywcze oraz inspiracje kulinarne, które pozwolą ci cieszyć się ich dobroczynnym działaniem na co dzień. Dowie...
Co jeść na śniadanie, by było smacznie i zdrowo? Do tej pory sięgałam po skyr, jednak teraz odkryłam jeszcze lepszy serek. Dzięki niemu mam energię i chudnę.
Borówka amerykańska to wieloletni krzew świetny do ogrodu czy domowego sadu. Warto więc o nią dbać, by z roku na rok wydawała coraz większy plon. Na szczęście nawozić ją można domowymi metodami.
Kotlety schabowe to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń. Jednak, jak się okazuje, wiele z nas popełnia te same błędy podczas ich przygotowania. Słynna restauratorka, Magda Gessler, nie ukrywa swojego zdziwienia i rozczarowania, obserwuj...
Chociaż mieszkanie w dużych miastach ma niewątpliwie sporo zalet, to wiele osób tęskni za luksusem wsi, jakim są owoce i warzywa zebrane z własnego ogródka. Naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców miejskich aglomeracji wychodzą sady miejskie, które mają d...