Jeszcze dziś klasyka polskiej kuchni może pojawić się na twoim stole. Zrób knedle ze śliwkami, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Będą smakować jak te jedzone za dzieciaka u babci. Sekretem takich knedli jest dobór odpowiednich ziemniaków, mąki i śliwek. Lista składników czeka poniżej. D...
Choć wyglądają niepozornie – ot, kulki z ziemniaczanego ciasta kryjące nieoczywiste nadzienie – knedle stanowią w istocie danie o imponującej genealogii. Zrodzone z niedostatku i pomysłowości, rozpowszechniły się niemal w mgnieniu oka, by dziś stanow...
Sezon na śliwki to idealny moment, by sięgnąć po tradycyjne przepisy, takie jak knedle ze śliwami. To właśnie teraz owoce mają najwięcej smaku, a to jeden z najlepszych sposobów na ich wykorzystanie. Ten jarski obiad na słodko uwielbiają zarówno dzie...
5 listopada minęło 40 lat od pierwszego w Polsce przeszczepu serca, przeprowadzonego przez zespół kardiochirurgów pod kierunkiem prof. Zbigniewa Religi. 27 września w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeszczepiono serce Szymonowi Magierze z No...
Jeśli uważasz, że klasyczne knedle wieją nudą i szukasz czegoś nowego, to te włoskie na pewno przypadną ci do gustu. Są wyjątkowo smaczne, a dzięki jednemu dodatkowi przekonają do siebie również mięsożerców.
Mięciutkie naleśniki to smak dzieciństwa, który wielu z nas kojarzy się z zapachem babcinej kuchni. Dobrze usmażony placek powinien być delikatny, elastyczny i wręcz rozpływać się w ustach. Okazuje się, że dzięki jednej prostej zamianie, można uzyska...
Mieszkanie jak u babci? Wcale nie chodzi o staromodne meble czy poszarzałe firanki - dziś liczą się stylowe dodatki w klimacie retro! Lustra w złotych ramach, dywany w orientalne wzory, fotel uszatek, wzorzyste tapety czy porcelanowe wazony wracają d...
Dżem z jabłek to propozycja prostego, a zarazem wyśmienitego przetworu, który powinien znaleźć się w Twoim domu. Z jego smaku skorzystają nie tylko osoby dorosłe, ale również najmłodsi domownicy. Dżem jabłkowy można zblendować na gładką strukturę, zb...
Pyzy to klasyka, która cały czas jest na topie. Smakuje wybitnie, szczególnie gdy farsz składa się z mięsa, a potrawę z wierzchu otulają chrupiące skwarki z boczku. Pyzy to połączenie tradycji i bogactwa smaku. Na rodzinny obiad nie ma nic smaczniejs...
Nie potrzebujesz miksera, ani większych umiejętności. "Leniwa szarlotka" naprawdę robi się sama. W latach 70. panie domu piekły je pod inną nazwą, a teraz znów wraca do łask, zwłaszcza miłośników prostych i szybkich przepisów. Wystarczy zetrzeć jabłk...
Są takie dania, których smak i aromat przywodzą czasy dzieciństwa oraz smakowite obiady u babci. Jednym z nich jest ta rozgrzewająca zupa, która syci na długo i sprawdza się idealnie na chłodniejsze dni. Klasyk wśród jednogarnkowych dań, który z tego...