Potrawy z ziemniaków nie są przypisane tylko do kuchni wielkopolskiej. Kiedy z początkiem XIX wieku przybyły one do Polski, szybko zdobyły popularność w domowej kuchni na terenie całego kraju. Również na Mazowszu przygotowywano z nich codzienne potrawy, takie jak "drewniana kapusta", w której nie ma...
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Archeolodzy z Centrum Archeologii Podwodnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, działając we współpracy z Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, natrafili na wyjątkowe znalezisko skryte na dnie Jeziora Lednica. Czym jest drewniana belka?
Radiostacja Gliwicka to jeden z najbardziej niezwykłych zabytków techniki w Polsce i Europie. Wyróżnia się imponującą skalą konstrukcji oraz bogatą historią. Drewniana wieża antenowa o wysokości ponad 111 metrów powstała w latach 30. XX wieku i do dz...
Zielona Willa, stojąca przy ulicy Krasińskiego 34 w Komorowie, to jeden z najznakomitszych przykładów polskiej awangardy międzywojennej. Projekt autorstwa Bohdana Lacherta i Józefa Szanajcy powstał w 1933 roku i od niemal stulecia zachwyca prostotą f...
Każdy zna mizerię – prosta sałatka z ogórków i śmietany, obowiązkowy dodatek do schabowego, ziemniaków czy młodej marchewki z koperkiem. Ale mimo że przepis wydaje się banalny, to nie u każdego smakuje tak samo. Babcia zawsze robiła ją najlepiej – kr...
Skrzydłokwiat marnieje, a jego liście żółkną? Nie martw się, to częsty problem podczas uprawy tej rośliny. Wypróbuj prosty, babciny sposób, a jego liście będą piękne i zielone. Sprawdź też, czy twoja roślina ma odpowiednie warunki. Wystarczy odrobina...
A na podłogę co położymy? Panele! Stosunkowo tanie, łatwe w montażu, wytrzymałe, dające różnorodne możliwości aranżacji, przez ostatnie dekady królowały w naszych mieszkaniach. Teraz jednak, na fali zainteresowania stylem mid century modern, do łask...
Nie ma jak polskie jabłka, ale nie ma też jak… śliwki - ich smak i aromat są po prostu nie do zastąpienia. Sezon na te owoce w pełni, więc warto korzystać z tych wyjątkowych, rodzimych owoców. Dziś podzielę się kilkoma nietypowymi pomysłami na wykorz...
Pasjonująca Historia Kawy Po Irlandzku W Polsce Jak Kawa Po Irlandzku Zaczęła Zdobywać Polskę Kawa po irlandzku, znana jako przepis na kawę... Artykuł Kawa Po Irlandzku: Odkryj Tradycyjny Przepis pochodzi z serwisu Wszystko o kawie - PysznaKawa.pl.
Siostra Anastazja jest niekwestionowaną mistrzynią ciekawych i prostych przepisów. Spod jej ręki wszystko wychodzi wręcz idealne. Ma nawet wyjątkowy przepis na ogórki kiszone. Dzięki niemu kiszonki będą chrupiące.