W czasach PRL-u surówek było naprawdę sporo. Część z nich do dziś gości na polskich stołach, inne dodatki do obiadu odeszły w zapomnienie — podobnie jak ta marchewka, która najwyższy czas, by powróciła na talerze.
Masz ochotę na coś, co zrewolucjonizuje Twój obiad? Zamiast zwykłych ziemniaków, wypróbuj śląski specjał. Ciapkapusta, którą podpatrzyłem u mistrzyni kuchni, to bezkonkurencyjny dodatek. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie sycący smak.
Fasolka szparagowa jest smaczna niemalże w każdej postaci, ale sezon na nią jest zdecydowanie za krótki. Dlatego kupuję kilogramy na zapas i od razu mrożę. Dzięki temu nawet zimą mogę się zajadać tym warzywem.
Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze sma...
Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczora...
Polska od lat przyciąga sąsiadów nie tylko walorami turystycznymi, ale także atrakcyjnymi cenami. Coraz częściej obywatele krajów ościennych decydują się na zakupy właśnie u nas. Niedawno słowacka dziennikarka postanowiła odwiedzić krakowską Ikeę. Sw...
Kiedy po obiedzie zostaje trochę smażonej wątróbki, tylko zacieram ręce, bo wiem, że dzięki temu będę mieć gotową pastę do pieczywa na następny dzień. Wszystko z patelni wrzucam do blendera i miksuję z kilkoma prostymi składnikami. Smarowidło wychodz...
Czy każdy ma problem z ugotowaniem makaronu w takiej ilości, żeby nie było go za mało, albo – co chyba zdarza się częściej – za dużo? W sytuacjach, gdy nadmiar zostaje, a nie chcemy go wyrzucać do kosza – z pewnością planujemy wykorzystać go kolejneg...
Ten napój od pokoleń gości na polskich stołach, choć w ostatnim czasie nieco odszedł w zapomnienie. Na szczęście wraz z chłodniejszymi dniami ponownie odzyskuje swoją moc i to nie tylko ze względu na sentyment, ale także zdrowotne właściwości. Przyrz...
Czasem po przygotowaniu obiadu zostają nam różne składniki. Zdarza się, że ugotujemy za dużo kaszy. Wtedy to warto nie marnować jej, tylko przyrządzić z niej pewne, pyszne danie, które pokocha cała nasza rodzina. Wystarczy zaledwie chwila w kuchni. P...
W wielu krajach, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, ta przyprawa używana jest codziennie jako dopełnienie licznych potraw. W Polsce wciąż pozostaje nieznana, choć wraz ze smakiem niesie ze sobą szereg właściwości zdrowotnych. Dowiedz się zatem, dlaczego...