Klasyka kuchni PRL przejdzie dziś małą metamorfozę. Do zapiekanych w jajku kanapek dodaj ekspresowy farsz z ulubionych dodatków. My postawiliśmy na klasykę: szynkę, ser i pieczarki. Jajogrzanki w nowej wersji skradły nasze serca od pierwszego kęsa. Z tobą będzie tak samo. Lista składników czeka poni...
Czy da się przygotować panierkę do ryby bez wykorzystania bułki tartej i jajka? Oczywiście, że tak. Ryba smażona bez panierki może być soczysta, aromatyczna i chrupiąca – wystarczy kilka prostych trików i składnik, który z pewnością masz w swojej lod...
Toskański chleb bez soli, znany we Włoszech jako pane toscano lub pane sciocco, to tradycyjny wypiek, który wyróżnia się całkowitym brakiem dodanej soli. Jego powstanie ma głębokie historyczne i kulturowe uzasadnienie, a smak tego chleba znacząco róż...
Rodzaje chleba tostowego istotnie różnią się między sobą zarówno pod względem składu surowcowego, wartości odżywczej, jak i wpływu na sytość po posiłku
Rolnicy biją na alarm. Ceny zbóż są dziś na poziomie sprzed 20 lat, a w tym czasie chleb podrożał aż czterokrotnie. - Sprzedajemy pszenicę po 700 zł za tonę, a bochenek chleba kosztuje 4 zł. To nie jest wina rolnika - podkreślają. Eksperci z IERiGŻ p...
Świeży chleb i chrupiące bułki to codzienna przyjemność, której nie chcemy sobie odmawiać. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać pieczywo, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem i aromatem. Sprawdziliśmy, które metody najlepiej sprawdzają się w...
Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po...
Wioski Jampil, Zakitne i Dibrowa w obwodzie donieckim na Ukrainie znajdują się na skraju wojny od czterech lat — linia frontu przebiega dziesięć kilometrów stamtąd, a w wioskach wciąż przebywa 445 osób. Nie ma tu prądu, jedzenie gotuje się na ogniska...
Ludzkość od dawna wykorzystuje do swoich potrzeb różne bakterie, drożdże i inne jednokomórkowe grzyby, choć przez wieki nie miała pojęcia o ich istnieniu. A są one przecież niezbędne do wytwarzania pieczywa, kefiru, jogurtu, serów, piwa, i wielu inny...