Choć nazwisko zobowiązuje, Karolina Stolarska-Bigos nie ogranicza się jedynie do żartobliwego powinowactwa z polską klasyką – przeciwnie, sięga do jej najgłębszych korzeni. Mało kto wie jednak, że nim bigos stał się daniem z kapusty, był siekanym mięsnym gulaszem – dopiero w XVIII wieku, gdy tańsze...
Ilość odsłon: 11
źródło: https://halotu.polsat.pl/kuchnia/news-bigos-na-staropolska-modle-klasyczna-receptura-wedlug-karoli,nId,8033817
dodano: 2025-10-23 21:58:21
Inne znaleziska:
Niemcy przerobili ten polski specjał na swoją modłę. Zajadają się przez całą jesień i zimę
pysznosci.pl
Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Ta aromatyczna zupa na zakwasie, kojarzona jest z tradycją, domowym ciepłem i świętami wielkanocnymi. Ma w sobie coś, co przyciąga nie tylko Polaków. Jej wyjątkowy, lekko kwaskowy...
pysznosci.pl, 2025-09-17 22:25:31
2025-09-17 22:25:31
Nudelzupa idealna, czyli śląski rosół z makaronem według Karoliny Stolarskiej-Bigos
polsat.pl
​Choć rosół jest daniem uniwersalnym i obecnym w całej Polsce (a także poza nią), ten śląski, znany jako nudelzupa, nabiera szczególnego znaczenia - bywa pierwszym talerzem podawanym przy świątecznym stole, niedzielnym obowiązkiem i sprawdzianem kuli...
polsat.pl, 2025-09-05 21:19:06
2025-09-05 21:19:06
Szpajza, czyli śląska pianka kakaowa według Karoliny Stolarskiej-Bigos
polsat.pl
Na Śląsku nie ma świątecznego stołu bez szpajzy – lekkiej, puszystej pianki jajecznej, która w wielu domach bywała pierwszym deserem przygotowywanym samodzielnie przez młodsze pokolenia. Najczęściej cytrynowa, bywa też waniliowa albo kakaowa, zawsze...
polsat.pl, 2025-09-06 05:54:05
2025-09-06 05:54:05
​Drobiowe (i jesienne) leczo według Karoliny Stolarskiej-Bigos - z dyniowymi kluskami i... białej kiełbasy
polsat.pl
Choć leczo na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni, wciąż pozostaje daniem niezwykle elastycznym - otwartym na nowe pomysły i lokalne dodatki. W tej wersji Karolina Stolarska-Bigos proponuje odsłonę drobiową, jesienną i zaskakującą, w której obok k...
polsat.pl, 2025-09-21 06:04:43
2025-09-21 06:04:43
Bigos, flaki czy dziczyzna? Juror
pysznosci.pl
Szef kuchni Przemysław Klima, juror "MasterChef Polska" i zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, opowiedział, które dania polskiej kuchni są według niego najbardziej niedocenione. Odniósł się do popularności kurczaka, flaczków i sprawdzania etykiet produk...
pysznosci.pl, 2025-09-21 08:32:17
2025-09-21 08:32:17
Burgery podwójnie buraczane – z camembertem i sosem miodowo-musztardowym. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos
polsat.pl
Te burgery stanowią połączenie ziemistej słodyczy buraka, soczystości wołowiny oraz kremowej miękkości sera camembert - wszystko to pozostaje zaś zamknięte w domowej bułce o rubinowym odcieniu. Całość wieńczy miodowo-musztardowy sos, który podkreśla...
polsat.pl, 2025-10-16 21:30:06
2025-10-16 21:30:06
​Nieoczywista słodycz według Karoliny Stolarskiej-Bigos, czyli czekoladowe ciasto z... buraczanym dodatkiem
polsat.pl
Czekolada i burak - duet, który jeszcze niedawno budził zdziwienie, dziś uchodzi za jedno z najbardziej intrygujących połączeń w cukiernictwie. Wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dodatkiem buraków łączy w sobie intensywność deserowej czekolady z deli...
polsat.pl, 2025-10-17 05:42:06
2025-10-17 05:42:06
Bigos z... ziemniakami i fasolą, czyli wersja z dawnej Galicji
polsat.pl
Galicja nigdy nie słynęła z bogactwa stołów – tu smak rodził się z konieczności, prostych składników i tego, co było akurat pod ręką. W domach, gdzie mięso trafiało na stół tylko od święta, bigos przybierał więc inną postać – mniej królewską, bardzie...
polsat.pl, 2025-10-24 05:46:22
2025-10-24 05:46:22
Sprytny deser z porzeczkami. Bije na głowę klasyczną tartę
interia.pl
Latem, gdy sezon na porzeczki w pełni, warto zwrócić uwagę na te niepozorne, kwaśne owoce. Czarne, czerwone i białe - każda odmiana ma swoje zastosowanie i miejsce w kuchni. Od lat wykorzystywane są nie tylko do przetworów, ale także w ludowej medycy...
interia.pl, 2025-07-23 18:47:04
2025-07-23 18:47:04
Amerykański komfort i trwałość zaklęte w rowerze. Stal, tytan i klasyczna geometria
chip.pl
W czasach, gdy coraz więcej rowerów powstaje w azjatyckich fabrykach, Stinner Frameworks z kalifornijskiej Santa Barbary idzie pod prąd. Nowe modele tego producenta w postaci Gibraltar Select oraz Gibraltar Podium wyróżniają się nie tylko lokalizacją...
chip.pl, 2025-07-26 12:14:04
2025-07-26 12:14:04