Jesienią spiżarnie wypełniają się różnorodnymi słoikami – z grzybami, ogórkami, papryką oraz oczywiście kapustą. A najlepszą kapustę robią Gruzini. Wszystko dzięki kilku dodatkom oraz nieco innym sposobie przygotowania, niż ten, do którego się przyzwyczailiśmy.
Truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy - rodzajów konfitur jest co nie miara, ale głównie jemy je z polskich owoców. A co gdyby sięgnąć po coś mniej oczywistego? Soczysty i słodki owoc z wyrazistym środkiem idealnie sprawdzi się na kanapce lub jako nad...
Jesień to czas, gdy w kuchni pachnie korzennymi przyprawami, a owoce w spiżarni kuszą soczystością. Jeśli szukasz szybkiego ciasta z gruszkami, które nie wymaga godzin przy kuchence, ten przepis jest dla ciebie. Kilka minut pracy, a resztę zrobi piek...
Choć dziś często uchodzi za warzywo, które dopiero niedawno trafiło na stoły w roli zdrowotnej nowinki, jarmuż ma za sobą historię dłuższą niż niejeden cywilizacyjny wynalazek – znany był już Grekom i Rzymianom, przez całe średniowiecze karmił Europę...
W pierwszej połowie 2025 roku import kapusty do Polski osiągnął rekordowy poziom. Sprowadziliśmy aż 23,47 tys. ton tego warzywa z 21 krajów, a największym dostawcą okazała się Macedonia Północna, która zarobiła na tym ponad 27 mln zł. Tymczasem polsc...
Dbając o florę bakteryjną jelit, wspieramy prawidłową pracę mózgu. Jednocześnie zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych - potwierdzają badania na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Dobroczynny wpływ na mózg mają m.in. kefiry, jogurty i kapu...
Tegoroczny sezon kapuściany rozczarował producentów, którzy mimo zwiększenia areału upraw, muszą zmierzyć się z drastycznie niskimi cenami skupu. Na rynku hurtowym stawki za białą kapustę wahają się od 0,25 do 0,70 zł/kg, co w wielu przypadkach nie p...
Choć faszerowana kapusta najczęściej przywodzi na myśl klasyczne gołąbki duszone w garnku, ta wersja pokazuje, że znane smaki można zamknąć w efektownej formie całej główki. Kapusta włoska, dzięki swojej delikatnej strukturze i charakterystycznym kar...
Kolejny dramat rolnika. Kolejna historia życia i pracy rolnika, której nie da się pojąc. To dramat całej rodziny. „Ja już nie wiem, co musiałoby się jeszcze wydarzyć” – mówi zrozpaczony rolnik. Kapusta po 30 groszy, papryka przymarzająca na polu, ceb...
Kuchnia polska jest smaczna i różnorodna. Specjały takie jak pierogi, rosół, kapuśniak czy gołąbki są doceniane na całym świecie. Ostatnią z potraw najczęściej zawija się w liście białej kapusty. Jednak można też zaserwować ją w kapuście pekińskiej c...
Wraca temat budowy budynków wielorodzinnych przy ulicy Hauke-Bosaka. Na najbliższej sesji Rada Miasta Kielce znów będzie dyskutować nad projektem uchwały dotyczącej inwestycji w trybie ustawy lex deweloper. W piątek (18 lipca) negatywnie zaopiniowała...