Dbając o florę bakteryjną jelit, wspieramy prawidłową pracę mózgu. Jednocześnie zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych - potwierdzają badania na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Dobroczynny wpływ na mózg mają m.in. kefiry, jogurty i kapusta kiszona.
W nadchodzącą sobotę (25 października, godz. 12:00-15:00) biblioteczny dziedziniec ponownie zamieni się w tętniącą życiem wiejską zagrodę, z której unosić się będą aromaty dawnej polskiej kuchni. Wydarzenie ma charakter otwarty i rodzinny – zapraszam...
Choć dziś często uchodzi za warzywo, które dopiero niedawno trafiło na stoły w roli zdrowotnej nowinki, jarmuż ma za sobą historię dłuższą niż niejeden cywilizacyjny wynalazek – znany był już Grekom i Rzymianom, przez całe średniowiecze karmił Europę...
W pierwszej połowie 2025 roku import kapusty do Polski osiągnął rekordowy poziom. Sprowadziliśmy aż 23,47 tys. ton tego warzywa z 21 krajów, a największym dostawcą okazała się Macedonia Północna, która zarobiła na tym ponad 27 mln zł. Tymczasem polsc...
Tegoroczny sezon kapuściany rozczarował producentów, którzy mimo zwiększenia areału upraw, muszą zmierzyć się z drastycznie niskimi cenami skupu. Na rynku hurtowym stawki za białą kapustę wahają się od 0,25 do 0,70 zł/kg, co w wielu przypadkach nie p...
Kiszona kapusta to absolutny pewniak na spiżarnianych półkach. W tym roku warto dać jej jednak szansę w zupełnie nowym wydaniu. Przygotowywana w dużych kawałkach i z dodatkiem buraka, zachwyca swoim smakiem oraz właściwościami prozdrowotnymi. Przygot...
Ten przepis ratuje od nudy na talerzu. To świetna alternatywa dla klasycznych surówek czy zasmażanej kapusty. Serwowana na ciepło duszona kapusta czerwona z buraczkami świetnie sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.
Czy kapusta morska jest zdrowa? To bylina, która miała nieoceniony wpływ na organizm w czasach, gdy dalekie wyprawy morskie wyczerpywały zapasy świeżych produktów. Jej pędy ratowały żeglarzy, zanim jeszcze poznano prawdziwą naturę witamin. Dziś wraca...
Czy poezja i targowisko mają ze sobą coś wspólnego? Większość z nas powiedziałaby pewnie, że absolutnie nic – jedno to sztuka wysoka, drugie to codzienny handel warzywami, owocami i domowymi przetworami.
Kapusta po czesku od lat gości na czeskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. To proste danie zachwyca intensywnym aromatem i wyrazistym smakiem, a przy tym świetnie pasuje do pieczonych mięs i ryb. Chociaż u nas najczęściej przygotowuje się ka...
Jeśli cokolwiek może przebić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, to prawdopodobnie będą to pierogi z tym farszem. W delikatnym cieście zamknięta jest kiszona kapusta, która subtelnie łagodnieje podczas smażenia na maśle razem z drobno posiekaną...