Czy zdarza Ci się szukać miejsca, gdzie tradycyjne smaki łączą się z nowoczesną fantazją kucharza? Zastanawiasz się, czy istnieje restauracja, która jednocześnie zaspokoi Twój apetyt i dostarczy niezapomnianych wrażeń? W restauracji Na Skrajnej znajdziesz odpowiedź na te pytania – tu każdy detal jes...
Jagnięcina jest dla kucharza bardzo zacnym tworzywem, z którego można zrobić kulinarne cuda. Można też w bardzo prosty sposób zamienić ją w kawałek „podeszwy” nie do przeżucia. To ten gatunek mięsa, który wymaga delikatności i wyczucia. Niemal czułoś...
Czas czytania: 6 minutOstatnia aktualizacja 23 minuty by Magdalena Rzym pachnie bazylią, rozgrzaną oliwą i wspomnieniami tysiącleci. Tutaj, w cieniu Koloseum i Piazza Navona, jedzenie nie jest tylko przyjemnością – to rytuał, niemal święto. Kiedy Wł...
Samar Khanafer, autorka kulinarna o polsko-libańskich korzeniach, jakiś czas temu opuściła Polskę i zamieszkała w Wielkiej Brytanii. Ostatnio zaś miłośniczka kuchni świata gościła Maksa Behra, przed którym odkryła nieco mniej znane oblicze Londynu. W...
Kuchnia włoska od lat nie traci na popularności — i trudno się dziwić. To nie tylko dania, które potrafią rozpieścić podniebienie, ale przede wszystkim kunszt dobierania składników. Sięgając po produkty z Półwyspu Apenińskiego, można choć na chwilę p...
Gdy w 1897 roku w Amsterdamie sprzedano tę niezwykle ekspresyjną rzeźbę płaczącego chłopca, jej autorstwo przypisywano Michałowi Aniołowi. Już wówczas taka atrybucja musiała budzić poważne wątpliwości - dzieło sprzedano za 320 guldenów. Była to wówcz...
"Dracula: Historia nieznana" to opowieść o młodym księciu, który chcąc uratować rodzinę i poddanych, poświęca swoją duszę i zostaje legendarnym Drakulą. Co ciekawe, w tej widowiskowej produkcji oglądamy polskiego aktora. Zostanie dzisiaj w nocy wyemi...
Klasyczny dewolaj przeszedł w naszej kuchni małą metamorfozę, która jeszcze bardziej podkręciła jego walory smakowe. Zamiast masła znajdziesz w nim połączenie ogórka konserwowego i żółtego sera. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Nie wierzysz? Obejrz...
Audi jeszcze nigdy nie grało w Chinach tak ofensywnie. Po latach opierania się na klasycznych modelach i konserwatywnej strategii, marka wykonała zwrot o 180 stopni: stworzyła osobny brand na rynek Państwa Środka, z własną identyfikacją, własną styli...
Wielbiciele talentu Britney Spears przez lata walczyli o uwolnienie idolki spod kurateli ojca. Wierzyli, że wolność rozwiąże wszystkie problemy gwiazdy. Tak się jednak nie stało, a aktywność Britney w social mediach coraz częściej niepokoi nawet jej...
Już po raz dwunasty młodzi i nieco starsi świdniczanie będą mogli zaprezentować swoje umiejętności tworząc wyjątkowe szopki. Muzeum Dawnego Kupiectwa ogłasza konkurs na Świdnicką Szopkę Bożonarodzeniową, mając nadzieję na liczny udział świdniczan w ś...