Chociaż polskim zupom niczego nie brakuje, to warto czasem udać się w smaczną podróż. Tanzańska zupa zachwyci bogatym smakiem i zaskoczy nietypowym składnikiem.
Chociaż temperatura za oknem teraz nieco skoczyła w górę, trzeba już przygotować repertuar na chłodniejsze dni. Zupa gulaszowa w węgierskim stylu doskonale rozgrzewa po jesiennym spacerze, a przy okazji jest tak sycąca, że z powodzeniem zastąpi drugi...
Zmiany klimatu potęgują zasięg chorób bananów, ograniczają dostępny dla upraw areał, mogą wpłynąć na brak pracy na plantacjach. Wniosek jest oczywisty: niebawem dostawy bananów na globalne rynki zaczną się kurczyć, a ceny – rosnąć.
Naukowcy z hiszpańskiego Narodowego Muzeum Nauk Przyrodniczych odkryli, że pestycydy stosowane w konwencjonalnych uprawach bananów drastycznie zmniejszają populację pożytecznych owadów. Badania przeprowadzone na wyspie La Palma wykazały, że plantacje...
Są zdrowe, sycące i pełne witamin i minerałów, jednak okazuje się, że nie każdy możne bezkarnie przekąsić sobie banana. Lepiej tych owoców nie łączyć z pewnymi lekami, zwłaszcza nasercowymi. Kto powinien szczególnie uważać? Wymieniamy w naszym artyku...
Myślisz, że banan nie wymaga mycia? Jego skórka może kryć więcej, niż przypuszczasz - od bakterii po cenne składniki, których zwykle nie doceniamy. Większość osób obiera banana bez zastanowienia i nie myśli nawet o tym, co może znajdować się na jego...
Mamy tutaj wielbicieli zup? Jeśli należycie do tej grupy, to koniecznie musicie wypróbować nasz przepis. Ta zupa neapolitańska z makaronem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego. Sprawdźcie sami!
Co można zrobić w niedzielę na obiad? Jeśli znudził ci się tradycyjny rosół, to zamień go na zupę naleśnikową. Smakuje niemal tak samo, ale różni się jednym dodatkiem. W tym przepisie nie używamy makaronu, tylko pociętych naleśników. To znany przysma...
Lasy już zapełniają się grzybami, wśród których nie brakuje smacznych i popularnych kurek, zwanych też pieprznikiem jadalnym. Grzyb ten ceniony jest za smak.
Rosół zazwyczaj gotowany jest w dużym garnku, przez co sporo zostaje na drugi dzień. Chcąc wykorzystać tę porcję bulionu, warto sięgnąć po przepis na “najzdrowszą zupę świata”. Jest banalna w wykonaniu i genialna w smaku, a do tego pełen właściwości...
Kiedy myślimy o kapuśniaku, przed oczami pojawia się ten na bazie kiszonej kapusty. Chociaż bez wątpienia jest smaczny, to ta słodka odsłona zdecydowanie zasługuje na to, by zrobić dla niej miejsce w codziennym jadłospisie.