Imbir to mój kuchenny niezbędnik – dodaję go do herbaty, zup i sosów. Problem w tym, że szybko więdnie i pleśnieje. Po wielu próbach znalazłem sposób, dzięki któremu imbir pozostaje jędrny i pełen aromatu przez tygodnie. Wystarczy jeden prosty trik, który działa bez pudła.
Bez kubka tego napoju wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Kawa jest niezwykle popularna, o czym decyduje jej niezwykły aromat i smak. Niewłaściwe przechowywanie może jednak znacznie je pogorszyć. Co zrobić, by tego uniknąć? Wyjaśniamy, jak poprawn...
W sklepach spożywczych można znaleźć imbir w proszku i całe kłącze. Ten pierwszy jest chętniej wybierany, ale drugi też ma amatorów. Szlachetnej przyprawy można używać do deserów, napojów, przetworów owocowych czy dań mięsnych. Zaostrza ich smak i cz...
Narodowy Bank Polski planuje przechowywać swoje złoto rezerwowe w trzech równych częściach – w Polsce, Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych. Taką informację przekazał podczas czwartkowej konferencji prezes NBP Adam Glapiński, podkreślając, że...
Imbir to dziś powszechnie dostępna przyprawa, być może opatrzył się nam tak, że zapomnieliśmy o jego istnieniu oraz niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych. A byłoby szkoda, bo kłącze imbiru to prawdziwa skarbnica składników, które zbawiennie wp...
Imbir to przyprawa, którą często kupujemy z myślą o herbacie lub daniu, ale już po kilku dniach na blacie zaczyna się marszczyć, wysychać i pleśnieć. Tymczasem istnieje prosty sposób, by zachował świeżość przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.
Uprawa imbiru w Polsce to coś więcej niż ciekawostka. To krok w stronę bardziej różnorodnego, nowoczesnego i odpornego na zmiany klimatu rolnictwa. Wierzę, że z pasją naszego zespołu ten cel jest realny, mówi profesor Piotr Szulc z Uniwersytetu Przyr...
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chcą opracować polską odmianę imbiru. Mogłaby ona być uprawiana m.in. w województwach dotkniętych suszą, w gospodarstwach zajmujących się kukurydzą czy ziemniakami. „Polski imbir” będzie bardziej deli...
Przykrywa cię wysoka fala i tracisz grunt pod nogami. Morze bezlitośnie zaskakuje i odbiera to, co najcenniejsze - życie. - W starciu z żywiołem nawet młody i wysportowany człowiek może nie mieć szans - mówi Maciej Rokus, szef Grupy Specjalnej Płetwo...
W sobotę, 20 września, na Placu Apelowym w koszarach na Majdanku w Lublinie słowa przysięgi wojskowej wypowiedziało 84 ochotników z województwa lubelskiego. W ten sposób dołączyli do 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.